Министри доставили извештаје о имовини

Сви министри Владе Србије доставили су Агенцији за борбу против корупције извештаје о имовини и приходима, потврђено је Танјугу у Агенцији.

Рок за достављање извештаја о имовини и приходима министара Агенцији за борбу против корупције истиче сутра у поноћ, али су сви чланови Владе већ испунили ту обавезу. Извештаји које су поднели, доступни су у регистру на интернет презентацији Агенције.

Правилником Агенције за борбу против корупције о регистру функционера и регистру имовине прописано је да Извештај функционер доставља лично, подношењем Агенцији у електронској и штампаној форми на прописаном обрасцу.

Рок за подношење електронског Извештаја о имовини и приходима министара истекао је 27. маја, а крајњи рок за достављање Извештаја у писаној форми истиче сутра.

"Сви функционери имају обавезу да у року од 30 дана након избора, постављења, односно именовања узму генерисани бар код и доставе Извештај о имовини и приходима у електронском облику Агенцији. Они, затим, имају осам дана да извештај са бар кодом доставе и у писаној форми", рекао је раније Танјугу заменик директора Агенције Владан Јоксимовић.

Против функционера који не поштују предвиђене рокове за предају извештаја о свом имовинском стању, Агенција покреће поступак по Закону о Агенцији, а након спроведеног поступка подноси и захтев за покретање прекршајног поступка, објаснио је Јоксимовић.

Он је подсетио да је у овој години, Агенција покренула око 200 поступака и да је у више од 50 случајева поднела захтеве за покретање прекрершајног поступка.

Када је реч о евентуалној кривичној одговорности функционера, она постоји уколико функционер уопште не поднесе Извештај или даје лажне податке, у намери да прикрије своју имовину и приходе.

"С тим у вези, током ове године Агенција је поднела десет кривичних пријава против функционера за које сумња да нису пријавили или су пријавили лажне податке о имовини и приходима и 16 извештаја због постојања сумње да су извршена друга кривична дела предвиђена пре свега кривичним законом као што је злоупотреба службеног положаја, утаја пореза и прање новца", рекао је Јоксимовић.

Промењена је, како се наводи, имовинска карта премијера Вучића који сада, у односу на прошли извештај, има пријављену гарсоњеру величине 30 квадрата.

Министарске плате су различите и крећу се између 98.000 до 145.000 динара, с тим да поједини министри и даље имају разне додатке.

Тако према подацима из извештаја, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић није на платном списку Владе Србије, док министар одбране Братислав Гашић прима плату од 105.405 динара, има две куће - једну од 360, а другу од 250 квадрата, као и аутомобил "ауди" из 2007. године који је купљен на лизинг.

Министар привреде Душан Вујовић месечно прима 105.000 динара, а пријавио је, између осталог и четири некретнине - стан од 131 квадрата, од 57 и од 54 квадрата, као и четворособну кућу од 300 квадратних метара.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић власник је половине стана од 57 квадрата, а прима 89.000 динара на Агрономском факултету у Крагујевцу, накнаду трошкова за одвојен живот у износу од 38.374 динара нето, као и 19.920 динара као министар.

И министар здравља Златибор Лончар не прима плату у Влади Србије већ у Клиничком центру од 88.000, власник је половине двособног стана и нема уштеђевину, док министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић прима 101.000 динара што је девет хиљада мања плата у односу на посланичку.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић као министар прима 145.000 динара и има стан од 99 квадрата и гаражу, док је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, пријаво плату од 98.500 динара.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички прима 103.000 динара месечно, има половину стана од 95 квадрата, нема аутомобил, али има уштеђевину.

Министар без портфеља за ванредне ситуације Велимир Илић и сада добија 110.000 динара, али више није члан Управног одбора Фонда за развој где је, по ранијем извштају, примао 40.420 динара и члан Комисије Упавног одбора где није примао плату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару