Читај ми!

Вербић: У закону није јасно наведено шта је плагијат

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је да је у надлежности универзитета, односно ментора, чланова комисије и етичких одбора да донесу став о томе да ли је нешто плагијат или не.

Коментаришући информације у вези са наводним плагијатом докторске дисертације министра унутрашњих послова Небојше Стефановић, Вербић је рекао да став Министарва просвете не може да буде осуђивање или подржавање било ког појединачног случаја, а нарочито не на основу нечега што се појавило само у медијима, преноси Танјуг.

"Знате да у нашим законима није јасно наведено у којим случајевима се нешто сматра плагијатом, и то је свакако један од задатака овог министарства да убудуће у законима и подзаконским актима то буде боље дефинисано", рекао је Вербић.

Прецизирао је да у овом случају не постоји надлежност Републичке просветне инспекције и додао да о квалитету сваког појединачног дипломског, мастер или докторског рада сведочи мишљење комисије универзитета на коме је тај рад одбрањен. Вербић је напоменуо да не постоји јединствена процедура и да се она разликује од универзитета од универзитета.

"Оно што ми морамо да урадимо у овом тренутку, а тренутак је прави, јер баш сада радимо на Нацрту закона о високом образовању, јесте да инсистирамо на томе да убудуће све докторске дисертације које буду одбрањене у нашој земљи буду доступне онлајн и да сви могу да виде шта се у тим докторским дисертацијама налази", нагласио је Вербић.

Истакао је да је Нацрт веома близу јавне расправе, и да ће у наредних десетак дана бити доступан на увид јавности. Министар је позвао стручну јавност да се активно укључи и да своје мишљње о Нацрту закона о високом образовању.

Посебно је напоменуо да је тај закон и те како потребан, и да ће закон гарантовати квалитете онога што излази као продукт - дипломски, мастер и докторски радови

"Најважнија ствар и разлог због чега нам је јако стало да што пре овај закон буде усвојен то је промена начина признавања диплома", закључио је Вербић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару