Читај ми!

Олакшице као помоћ угроженима од поплава

Иако су банке најавиле значајне кредитне олакшице послодавцима и лицима која су са поплављених подручја, за сада је "Ерсте банка" прва изашла са конкретним предлозима релаксирања обавеза како за предузетнике, тако и за физичка лица.

Према подацима министарства привреде, око 11 одсто предузећа и радњи у Србији налази се у поплављеним подручјима а највише их је из сектора трговине, прехрамбене индустрије, грађевинарства, попљопривреде.

Штета од поплава је направљена, али се мора напред. У ишчекивању поцена штете над главом и фирми и појединаца, стоје кредитне обавезе.

Фармер из Ваљева Бојан Димитријевић каже да је тешком муком добио кредит за који иде отплата.

"Не знам шта да радим, нисам ишао у банку. Чекам да видим да ли ће бити неке уплате од власти, државе, да нам они кажу шта и како да предузмемо, које кораке, али у сваком случају било би добро да се добије неки период мировања", каже Димитријевић.

Док се не процени штета и одобри помоћ државе, банке су спремне да клијентима одобре шестомесечни застој у отплати кредита на који неће бити обрачунавана нити наплаћивана никаква камата.

Мораторијум важи за све врсте кредита од стамбених готовинских, ауто, до оних за рефинансирање или обавеза по кредитнуим картицама. Клијентима са поплављених подручја биће одобрено и ново прекорачење минуса по текућим рачунима.

Директор "Ерсте банке" Славко Царић истиче да би у тој банци желели да са сваким клијентом поразговарају понаособ како би утврдили шта је за њега најбитније.

"Који су то рокови, да ли су то обртна средства, да ли је то рачун, нека врста премошћавања кредитне картице, или што није редак случај, ослобађање штедног депозита на начин да се без икаквих пенала ослобађа сва камата која је до тог тренутка направљена", објашњава Царић.

Стручњаци кажу да је осим оне директне, индиректна штета још опаснија због изгубљене добити, прекинутог репроланца снабдевања, изгубљених уговора, неплаћених пореза и доприноса, куповне моћи. Отуда савети како даље.

Александар Миловановић из фирме "Пословна стратегија" каже да ће добављачи морати да дају робу за такозвано прво пуњење узимајући у обзир да је углавном реч о трговачким предузећима

"Требаће им прво пуњење робом, јер је роба била сва полпављена. Ту ће морати да се да једно одгођено плаћање и много дужи рок него што је то нормално. Други изазов је што пре покренути пословање", каже Миловановић.

Иако економисти кажу да ће поплаве у првом маху значајно умањити друштвени производ уколико се обећана средства уложе у обнову, то би до краја године могло да подигне економску активност и делимично надокнади пролећни заостатак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару