Читај ми!

Усвојени извештаји Јанковића и Шабића

Већина чланова Одбора за правосуђе, локалну управу и државну самоуправу подржали су извештај Заштитника грађана за прошлу годину као и извештаје о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности за претходну годину.

Заштитник грађана Саша Јанковић је истакао да реформа правосуђа није довела до осетног побољшања у државом сектору, а чланови одбора су се сложили да је један од главних проблема неуједначена судска пракса, на шта је у извештају за прошлу годину омбудсман и указао, преноси Танјуг.

''Више од 40 одсто притужби које добијам односи се на лошу управу, бесмислене процедуре и њихово одлагање у недоглед'', рекао је Јанковић, додајући да посебно брине притисак на медије и цурење информација, као и измештање институционалних процеса у таблоиде.

Члан одбора и посланик СНС-а Владимир Ђукановић рекао је да је против извештаја јер је контрадикторан и представља ''паушални политички акт'', додајући да у њему нема конкретних примера и имена.

Према његовим речима, Јанковић је морао у извештају, па и када говори о цензури у медијима, конкретно да каже ко је, када и шта тражио да се нешто повуче из медија, а не да се у извештају назначи да се ''шапатом прича''.

'У извештају се наводи да се шапатом говори о телефонским позивима после којих се отказују емисије, повлаче тескстови. Замолио бих за један једини пример да је неко из државне власти, премијер, министар, неко из скупштиние позвао неког новинара и рекао - немој да пустиш'', рекао је Ђукановић.

Указујући да се данима по медији чују разне прича да ће Заштитник бити смењен, он је истакао да не види разлог да се од омбудсмана прави политичка жртва и да се промовише као политичка личност.

''Нисмо добили ниједан пример '', рекао је Ђукановић.

Посланици Олгица Батић и Мехо Омеровић рекли су да ће гласати за извештај јер је децидан и прецизан.

Омеровић је истакао да је извештај Заштитника грађана ренгенски снимак друштва који указује на неправилности и ''почетак болести''.

Одбор је разматрао и Извештаје о спровеђењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности за претходну годину.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да је у области заштите података о личности стање забрињавајуће, додајући да је сам закон "као сир, сав у рупама".

Шабић је истакао да нема никаквих законских правила којим се регулишу важна питања у тој области попут биометрије.

Када је реч о Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја , повереник је приликом представљања извештаја навео да је у тој области направљен резултат, али да мора још много да се ради. 'Имамо проблема, али имамо и резултат'', нагласио је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару