Патријарх Иринеј: Срби Албанцима нису непријатељи

Косово и Метохија је за нас Србе најсветији део земље, на којој су Срби и Албанци живели вековима без великих проблема и зато нам ова најновија дешавања, пре свега отцепљење те јужне српске покрајине јако тешко пада, рекао је патријарх српски Иринеј.

Патријарх српски Иринеј боравио је у Тирани на свечаности поводом освештења православног храма "Васкрсења Христовог" где је у интервјуу за албанску телевизију Топ Ченл истакао да је СПЦ спремна за правично решење, како би обе стране биле задовољне и додао да Срби Албанцима никада нису били непријатељи, преноси Танјуг.

Патријарх се заложио за повратак протераних Срба са Косова и наставак мирног живота Срба са Албанцима. Првојерарх СПЦ је подсетио и да је резиденција српског Патријарха у Пећи и да "сада испада да је резиденција Српске патријаршије у другој земљи, а не у Србији."

"Ми то не можемо ни да дозволимо нити да схватимо. Спремни смо да нађемо правично решење како би обе стране биле задовољне. Ако смо годинама живели заједно, зашто поново не бисмо заједно живели. Други проблем је што је око 200-250 хиљада Срба морало да напусти своје куће и да побегне са Косова и Метохије", рекао је патријарх Иринеј.

Истакао је да је тешко разумети због чега Срби не могу да се врате својим кућама, тамо где су живели стотинама година и да заједно са Албанцима поново нормално живе.

"Између наша два народа никада није било проблема. То што се у последње време дешава међу нама, мислим на отцепљење Косова и формирање државе независне од Србије нам јако тешко пада. Косово и Метохија је за нас Србе најсветији део земље, ту се одигравала читава историја нашег народа. Развијала се култура и наша духовна страна. Велики број светиња које је наша Црква изградила се налази у тој покрајин", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј истакао је да би требало да буде створена могућност да се сви они који су избегли врате својим кућама и да се нађе начин да се на Косову поново живи мирно.

"Срби су преживели тешке тренутке, њихове куће су спаљене, њихова имања су присвојили Албанци и не дозвољавају им да се врате својим кућама. Сада смо сазнали да су и многи наши гробови затрти или оштећени. Са изузетком неких места које је чувао Кфор остали део је порушен и спаљен", истакао је патријарх подсетивши на 1912. годину када је, како је рекао, Косово ослобођено од Турака, а ниједан Албанац није протеран са Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару