Читај ми!

Приоритет обнова критичне инфраструктуре

За десетак дана имаћемо јасну и коначну слику колика је штета у локалним самоуправама, након што експертски тимови обиђу терен, рекла је за РТС потпредседница Владе Зорана Михајловић. Стићи ћемо до сваке куће, а приоритет за државу је обнова критичне инфраструктуре, истакла је министарка.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је реално да сви путеви буду поправљени до октобра. Средства за санацију биће обезбеђена из више извора.

Према њеним речима, екипе "Путева Србије" су на терену и држава ће реконструисати и локалне путеве који су били у ингеренцији локалних самоуправа, а не само државне и регионалне путеве.

Штета од поплава на инфраструктури, укључујући енергетску, телекомуникациону, железничку, путну, износи око 260 милиона евра. До сада је процењена и штета од око 200 милиона евра у оним општинама које су поднеле извештаје.  

Говорећи о томе шта ће се прво санирати, Михајловићева каже да већ сада постоје прве прелиминарне порцене, које нису коначне, нарочито за локалне самоуправе.

"Оне нису могле све да пошаљу, било је различитих начина како су процењивали штету", рекла је министарка.

"Прво ћемо следеће недеље послати тимове који ће бити састављани од домаћих експерата из грађевинске дирекције, инжењерске коморе, као и од страних експерата. Још једанпут ће се прегледати све оно што су локалне самоуправе послале, почев од тога да морамо имати за сваку ствар чак и слику", рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, нарочито су ургентне и критичне куће које су потпуно уништене и до сваке ће се доћи и то је приоритет када се говори о локалним самоуправама.

"Приоритет за државу, за целу Србију је критична инфраструктура, дакле електроенергетски систем, путна инфраструктура, железничка инфраструктура", рекла је Михајловићева.

"Иде нам јесен и зима, људи морају да знају да ће држава учинити све да имају куће, или да реконструишу куће које су делимично оштећене", рекла је министарка.

Према њеним речима, локалне самоуправе у неким ситуацијама нису ни знале како да процене штету. "Ми смо ту да помогмено и да то исконтролишемо", рекла је министарка.

"За десетак дана биће јасна и коначна слика колика је штета у локалним самоуправама, а односи се и на стамбене објекте и на локалну инфраструктуру, као и на пољопривреду", рекла је Михајловићева.

Говорећи о обезбеђивању средстава за санацију, министарка је рекла да постоји више извора.

"Ту је Фонд солидарности ЕУ. Ми ћемо такође променити намену одређених ИПА фондова, ту су већ одобрени кредити од Светске банке и ЕБРД-а за сасвим друге намене, рецимо за рехабилитацију путне инфраструктуре, то је око 100 милиона долара", каже Михајловићева. 

Према речима министарке, Канцеларија за обнову и санацију штете ће новац за обнову поплављених подручја централизовати, а Канцеларија ће са Владом одређивати приоритете и доносити одлуке где и како ће се новац трошити. 

Зајам Светске банке у скупштинској процедури

Министарка Зорана Михајловић рекла је да ће зајам Светске банке, намењен унапређењу путне инфраструктуре и безбедности на путевима, идуће седмице бити упућен Народној скупштини на ратификацију.

Михајловић је, током разговора са делегацијом Светске банке, на челу са потпредседником те институције Лором Так, рекла да ће Србија затражити да део средстава из тог кредита буде пренамењен, како би се радови приоритетно изводили на деоницама које су највише оштећене у поплавама.

Осим већ најављене подршке Србији у обнови инфрастуктуре, Светска банка је спремна да помогне и у санирању клизишта на Коридору 10 која прете да угрозе изградњу овог аутопута, речено је на састанку, на коме је било речи о санацији путева, изградњи Коридора 10 и рестуктурирању "Железница Србије".

Према речима потпредседника Светске банке Лоре Так, та финансијска институција је спремна да подржи реструктурирање "Железница Србије", које треба да иде у правцу тржишне оријентисаности и рационализације мреже и услуга.

Стручњаци Светске банке већ раде на одређеним анализама о реорганизацији железничког саобраћаја које ће у кратком року доставити потпредседнику Владе, додала је Так.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару