Читај ми!

Бајина Башта, пробијање сеоских путева

Према прелиминарним проценама, штета од поплава и клизишта на територији Бајине Баште, без стамбених, економских и гређевинских објеката, износи око 226 милона динара.

Комисије су још увек на терену, а упоредо са њиховим радом, који мора бити завршен до 10. јуна, убрзано се и санира оштећеног подручја. До сада је прочишћено 90 одсто главних сеоских путева, а у току је и оспособљавање заселчачких и путева до угрожених домаћинстава.

Само звук грађевинских машина, ових дана, нарушава тишину у бајинобаштанским селима изнад Дрине. У настојању да што пре отклоне штете, сада сви у акцијама чишћења и оспособљавања локалних путева.

Радоје Видовић, машиниста каже да сваког дана све више чисте и стижу свуда где су потребни. Милан Вујић из Овчиње каже да су били одсечени од света, али су неки путеви успостављени.  

Осим радова на путевима, у току је и санација мостова. До сада су санирана три од шест оштећених мостова на регионалним и локалним путним правцима.

За неколико дана, до почетка бербе малина уз подршку Војске Србије биће постављен тешки монтажни мост дужине 30 метара. Њиме ће после 20 дана одсечености поновио бити спојене месне заједнице Љештанско и Сијерач.  

И до других села, сада се може доћи каквим-таквим путем или  допремити помоћ за најугроженије, оне који упркос чињеници да су остали без домова, не размишљају о напуштању села.

"Материјал нам је потребан да би нешто могли да направимо до зиме", каже Радомир Лазић итз села Гвоздац.

Завршене су и прелиминарне процене штете, којих је највише на инфраструктури и 300 стамбених, економских и помоћних објеката.

"Констатовано је да је 60 неупотребљиво, око 90 до 100 је упиотребљиво и могућа је сдананција али за одређен број је потребно мишљење геолога", рекао је Миломир Милић, координатор комисије за процену штете.

Осим недостатка геолога, Бајиној Башти недостаје нафта, грађевински материјал, сточна храна али и контејнери, камп-приколице и кућице за неколико најугроженијих породица са овог подручја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару