Нови засади чекају анализу земљишта

У општинама захваћеним поплавом комисије пописују штету у пољопривреди. У послу су и агрономи како би се што прецизније проценили губици на усевима, у повртњацима, воћњацима.

У неким срединама пољопривредници не могу да уклањају последице водене стихије, јер, како кажу, чекају комисију да се увери шта им је све уништено.

У нижим деловима Поморавља, Мачве, Поцерине, у Тамнави водена бујица уништила је и производњу поврћа на њивама и у заштићеном простору. Повртарима је уништен и расад за нову производњу.

Драгивој Јефтић из села Совљак код Уба каже да је пропао парадајз, јер је изгубио врхове. 

За нов пластеник стандардне величине и производњу у њему, потребно је уложити око 400 евра. Шта би требало да се уради када се вода повуче, пре нове производње.

Професорка Пољопривредног факултета у Земуну Дубравка Савић каже да би после повлачења воде требало урадити токсиколошке, микробиолошке и хемијске анализе како земљишта тако и воде која би се користила даље за заливање.

Према њеним речима, треба сачекати резултате тих анализа, а онда се одлучити на неки други усев који даје касније принос.

Непогода је уништила и усеве на њивама. На подручју Уба страдало је више од десет хиљада хектара летине. Земљорадници су остали без сточне хране.

"Немам довољно сена, ни кукуруза. На њивама ми је све ухватила вода. Не знам шта ће бити, морам да продам краве не могу да их храним ако не добијем неку помоћ", рекао је Здравко Томић из Црвене јабуке код Уба.

Помоћ у сточној храни стиже, али, кажу надалежни, није довољна.

"Ми имамо најаве, једно је најава а друго када се добије помоћ. Нама треба бар 15 тона те хране", каже Зоран Костић из Штаба за ванредне ситуације у Убу.

Има пољопривредника који још чекају комисију за процену штете.

"Не могу да радим ништа чекајући да видим да ли ће доћи", каже Драгивој Јефтић.

"Тридесет одсто усева је још увек под водом на територији наше општине. Мораће све то да се пресеје, да се узоре, требаће нам семена и горива", рекла је Маријана Марјановић из Штаба за ванредне ситуације у Убу.

Према првим проценама, штета у повртарској и ратарској производњи на територији општине Уб, једне од највише оштећених поплавама, износи милијарду и седам стотина милиона динара.

Производња хране је једини извор прохода за највећи број тамошњих житеља, јер одавно не ради ниједна фабрика у Убу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару