Читај ми!

Већина министара доставила Извештај о имовини

Имовинске карте министра Велимира Илића и министра Александра Вулина, за сад, нису видљиве. Крајњи рок за доставу Извештаја о имовинском стању у писаној форми је 4. јун.

Рок за попуњавање Извештаја о имовинском стању министара на прописаном електронском обрасцу истекао је 27. маја, а већина чланова Владе је Извештај доставила и у писаној форми, а крајњи рок за доставу је 4. јун, преноси Танјуг.

Према подацима објављеним на веб сајту Агенције за борбу против корупције, имовинске карте, засад, нису видљиве - за Велимира Илића, министра за ванредне ситуације и Александра Вулина, министра рада, запошљавања и социјалне политике.

Функционери су дужни да осам дана од предаје електронског извештаја и преузимања генерисане шифре (бар кода), Агенцији исти извештај доставе и у писаној форми.

Према речима заменика директора Агенције Владана Јоксимовића, министри који су задржали исте ресоре обавештавају Агенцију о датуму престанка и ступања на нову-стару функуцију, уз услов да нису имали промену у имовини и приходима у односу на податке из претходно поднетог Извештаја. У суптротном, морају доставити комплетан Извештај о имовини и приходима на прописаном обрасцу.

Јоксимовић је рекао да Агенција по службеној дужности води рачуна о роковима, а обавеза предаје извештаја тече дан након избора, постављења, односно именовања функционера.

"Против министара који не буду поштовали предвиђене рокове за предају извештаја о свом имовинском стању, Агенција ће покренути поступак по Закону о Агенцији, а након спроведеног поступка поднети и захтев за покретање прекршајног поступка", објаснио је Јоксимовић.

Заменик председника Агенције је подсетио да је у овој години Агенција покренула око 200 поступака, те да је у више од 50 случајева поднела захтеве за покретање прекрершајног поступка.

Када је реч о евентуалној кривичној одговорности функционера, она постоји уколико функционер уопште не поднесе Извештај или даје лажне податке, у намери да прикрије своју имовину и приходе.

''Током ове године Агенција је већ поднела 10 кривичних пријава против функционера за које сумња да нису пријавили или су пријавили лажне податке о имовини и приходима и 16 извештаја због постојања сумње да су извршена друга кривична дела предвиђена пре свега кривичним законом као што је злоупотреба службеног положаја, утаја пореза и прање новца'', рекао је Јоксимовић.

Према извештајима објављеним на сајту Агенције, имовинске карте су предали премијер Александар Вучић и сви "'нови министри'", док се код већине старих имовинско стање није битније мењало.

Промењена је, како се наводи, имовинска карта премијера Вучића који сада, у односу на прошли извештај, има пријављену гарсоњеру величине 30 квадрата.

Министарске плате су различите и крећу се између 98.000 до 145.000 динара, с тим да поједини министри и даље имају разне додатке.

Изузетак је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић која није на платном списку Владе Србије, док је нови министар одбране Братислав Гашић пријавио две куће - једну од 360, а другу од 250 квадрата, као и аутомобил марке "Ауди" из 2007. године купљен на лизинг.

Министар привреде Душан Вујовић је пријавио четири некретнине, а министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић да плату од 89.000 прима на Агрономском факултету у Крагујевцу.

И министар здравља Златибор Лончар не прима плату у Влади Србије већ у Клиничком центру, има двособан стан и нема уштеђевину.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сада има девет хиљада мању плату у односу на посланичку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару