Заштита имовинских интереса државе

Нови Закон о државном правобранилаштву, који је данас ступио на снагу, треба да обезбеди у пуном обиму заштиту имовинских интереса Србије, који су годинама били занемаривани.

"Уз читав низ реформи које су започете и које су у току, уочава се јасна решеност и намера наше државе да се имовина Републике Србије дефинитивно и на адекватан начин заштити", рекла је Републички правобранилац Сњежана Продановић у интервјуу за Танјуг.

Она је указала да је држава уочила драстичне последице небриге за своју имовину више од 20 година, и то не само на пољу правне регулативе, а последице те небриге се и данас осећају.

До сада примењивани закон је непотпун, неодређен и у неким сегментима непримењив, будући да датира из 1992. године, од када су се десиле бројне промене у друштвено-економским односима, а привредни миље је далеко другачији у односу на онај од пре 25 или 20 година па се као неоходна наметнула потреба за доношење новог закона, напоменула је Продановић.

"Нови закон је конзистентан, потпунији и квалитетнији у односу на закон који је важио до данас. Он ће обезбедити заштиту и заступање имовинских интереса Републике Србије у пуном обиму и на начин како је то прописано у поступацима пред судовима, арбитражама и другим др\авним органима", истакла је она.

Државно правобранилаштво заступа, пред судовима, арбитражама, органима управе и другим надлежним органима, државне органе и посебне организације, као и установе које се финансирају из буџета у правним поступцима у којима ти субјекти учествују као странке или умешачи о чијим имовинским правима и обавезама се одлучује у том поступку, навела је Продановић.

Према њеним речима, Закон промовише активно учешће заступаних субјеката, иницирање, праћење поступања, обавезно достављање података...

Такође, предвиђа поступање по службеној дужности и активно учешће правобранилаштва у свакој фази поступка кроз нуђење алтернативе за дефинитивно решавање поступка, указала је Продановић.

Предвиђена је и накнада материјалне штете држави ако заступани субјекат који у поступку пред судом или другим органом не достави на време потребну документацију и све оно што је потребно за вођење поступка.

Правобраниаштво, сходно новинама, преузима од министарства правде послове заступања државе пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Осим поменутих, најуочиљиваија новина је промена назива институције која се више неће звати Јавно правобранилаштво већ Државно правобранилаштво.

На челу правобранилаштва биће државни правобранилац са тимом заменика.

На основу посебног пуномоћја Државно правобранилаштво ће заступати у поступку пред судовима, арбитражама, органима управе и другим надлежним органима и друга правна лица чији је оснивач Република Србија.

Уређене су и надлежности Државног правобранилаштва у вези са давањем обавештења и подношење извештаја Влади и другим надлежним државним органима, затим за покретање поступка за оцену уставности закона, уставности и законитости других општих правних аката, давање обавештења о потреби измене прописа у случају да је у поступку пред Европским судом за људска права утврђено да домаћи пропис није у складу са Европском конвенцијом.

Такође, Државно правопранилаштво може да даје мишљења на нацрте уговора и правних послова органа и институција које заступа, ако се они тичу имовинских права и обавеза Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару