Читај ми!

У Србију ушло 5.000 тона помоћи

Преко Управе царине у Србију је до сада ушло око 5.000 тона хуманитарне помоћи намењење угроженима од катастрофалних поплава, рекао је Танјугу помоћник Управе царина Веселин Милошевић. Задржавање возила која допремају помоћ траје од неколико минута па до неколико сати.

Милошевић истиче да су задржавања искључиво зато што све што прелази границу, па и хуманитарне пошиљке, морају бити темељно контролисане и подсећа да је недавно на граничном прелазу Батровци у пакетима хуманитарне помоћи пронађено ватрено оружје.

Милошевић је рекао да су темељне контроле неопходне да би било сачувано здравље становништва, али и због покушаја појединих да такве ситуације злоупотребе.

"Сигурни смо да и о томе неко размишља, па су контроле постављене тако да спрече евентуалне злоуотребе", рекао је Милошевић.

Милошевић је додао да Управа царина располаже са одређеним бројем квалитетних скенера кроз које пролази сва контролисана роба, сарађује и са специјализованим службама, одељењем за сузбијање кријумчарења, царинским истрагама, али и са страним царинским администрацијама.

Милошевић је апеловао на донаторе и возаче да буду стрпљиви јер је изузетно важно да до угрожених не дође помоћ која би евентуално могла да допринесе развоју појединих болести.

Чекања на граничним прелазима су у најгорем случају неколико сати. Али, када се контролише роба за коју није потребна контрола инспекцијске службе, онда она пролази за свега неколико минута.

"Поступак је поједностављен и приоритетан, а службеник било ког ранга подлеже одговорности ако поступа другачије", изричит је Милошевић.

Милошевић је напоменуо да хуманитарну помоћ контролишу и сагласност дају надлежна министарства и инспекције - од ветеринарске, санитарне до Агенције за лекове.

Милошевић је навео да највећа количина хуманитарне помоћи долази из бивших југословенских република, осталих суседних земаља и из ЕУ, и то су углавном храна, вода, лекови, средства за хигијену, хемија.

Значајна помоћ је, каже, стигла из Руске Федерације - спасилачке опреме, специјалне машине за прање и чишћење улица.

"За сада немамо ниједан случај да је Управа царина наплатила дажбине на увоз хуманитарне помоћи, а к ада се каже да је роба оцарињена, то значи да је она прошла контролу", прецизан је Милошевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару