Београдски универзитет привлачи стране студенте

Позиција Београдског универзитета на светским ранг-листама универзитета, сматрају професори, привлачна је за потенцијалне студенте из региона и афричких и азијских земаља. Тренутно их је око 4.000, а у плану је да их буде 10 одсто од укупног броја академаца.

На Универзитету у Београду све је више нових студијских програма, као и оних на страном, пре свега, енгелском језику.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић каже да је то и овога пута учинио Фармацеутски факултет за специјалистичке академске студије из неколико различитих обалсти, фармације као и за докторске студије из фармацеутских наука.

"Ово је изузетно значајно да би могли да се привуку студенти из иностранства који не би желели да проведу годину или више дана учећи српски језик до би могли да студирају", рекао је Бумбашировић.

Највећи број страних студената на Универзитету у Београду је на мастер и докторским студијама. Дугорочни циљ је да их буде 10 одсто од укупног броја академаца, предвиђа се у Стратегији интернационализације универзитета.

Бумбаширевић каже да студената са страним пасошима има близу 4.000, што значи да је пет одсто студената из иностранства.

"Највећи број тих студената је из суседних земаља, из земаља у окружењу, а један број је из азијских и афричких земаља као и са других континентата", рекао је Бумбаширевић.

Универзитет је и ове године доставио потребне податке како би потврдио свој пласман на Шангајској листи.

Академско рангирање универзитета у свету, познато и као Шангајска листа, публикација је коју објављује Шангајски универзитет Цао Тун, у коме се и врши глобално рангирање универзитета.

Реч је о једној од најзначајнијих и најупотребљаванијих ранг листа високошколских установа. Универзитет у Београду је на тој листи међу првих петсто од 2012. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару