Читај ми!

Резултати пробног теста као опомена

Резултати пробног теста мале матуре који је одржан пре двадесетак дана, слабији су од прошлогодишњих, а најтежи је био комбиновани тест. Највише забрињава чињеница да су осмаци правили највеће грешке у одговорима на питања која траже основно знање из појединих области.

У ком делу Србије се највише производи шећерна репа? Да ли се смеша пропана или бутана користи као растварач, вештачка арома, конзерванс или гориво? - само су нека од питања на комбинованом тесту који је задао и највећу главобољу уценицима.

"Најтеже им је било из физике и хемије, по процентима су имали најмањи број урађених задатака, делом и биологије колико се ја сећам. Мораће много боље да науче то за прави завршни испит", каже директор ОШ "Вук Караџић" Златко Грушановић.

Андрија је одличан ученик и готово да је остварио максималан број бодова на сва три теста. Ипак, има замерке на питања.

"Сматрам да је питање из биологије за разлику између паука и инсеката где је решење да пауци имају четири пара ногу - скроз непотребно и да није неопходно за наставак даљег школовања", каже Андрија Никодијевић.

А присећајући се броја паукових ногу, ђаци су давали погрешне одговоре на најједноставнија питања.

"И наставнике и нас је изненадило да су ученици одговарали да се полне болести преносе генетским путем што је онако, прилично изненађујуће, као и задатак о спојеним судовима који су радили толико пута на часу физике а да нису умели да реше", каже психолог Сузана Деретић.

У Заводу за вредновање квалитета образовања кажу да питања често делују збуњујуће јер на часовима и даље нема довољно квалитетне анализе проблема и уопштавања закључака.

"Сви резултати завршног испита показују да је потребно још много промена у учионицама. Да се углавном инсистира на неповезаним, парцијалним знањима, да је наставник често једнини извор знања, да је и даље недовољно повезивање са праксом и са садржајима из других предмета", објашњава Јасмина Ђелић из Завода за вредновање квалитета образовања.

Ђаци из поплављених подручја моћи ће да бирају да ли ће завршни испит полагати у августу или онда када и остали: 16. 17. и 18. јуна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи