Ригорозна контрола трошења донација

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила да ће контрола трошења средстава пристиглих кроз донације за санацију последица поплава бити ригорозна поручујући да ће влада наставити са снажним реформама,нарочито економским.

"Биће јасно уведени механизми ефикасности, ефективности и транспарентности трошења тих средстава. Контрола трошења тих средстава ће бити ригорозна", рекла је Јоксимовићва на конференцији за новинаре коју је организовала Амбасада Швајцарске у Србији, преноси Танјуг.

Министарка је подсетила да ће локалне самоуправе данас представити прелиминарне процене штете настале од поплава и клизишта.

Јоксимовић је рекла и да је влада пронашла нове механизме којима ће располагати новцем из донација подсећајући да је раније формирана владина Комисија за процену штете, а јуче је за директора Канцеларије за обнову и санацију од поплава избран Марко Благојевић.

У ту канцеларију ће се, како је објаснила, сливати сви подаци о донацијама и они ће бити транспарентни.

"То ће бити централизовано тело у које ће новац стизати. У њему ће се прикупљати подаци и процене штете и онда ће се одређивати приоритети", истакла је Јоксимовићева.

Нагласила је и да ће без обзира на поплаве влада наставити реформе поготово економске, истичући да је пут Србије-пут европских интеграција.

Рух: Прикупљено више од четири милиона франака

Амбасадор Швајцарске у Србији Жан Данијел Рух рекао је да су грађани Швајцарске и приватни предузетници те земље сакупили више од четири милиона швајцарских франака за помоћ Србији у санацији од поплава.

"За неколико дана сакупљено је више од четири милиона швајцарских франака. То су прикупили грађани, приватне компаније преко хуманитарних организација. То је велики износ новца и огроман резултат", казао је амбасадор на конференцији за новинаре.

Директорка канцеларије за сарадњу Владе Швајцарске у Београду Изабела Перић навела је да ће та земља у наредне четири године подржати Србију на пољу обнове и реформи са 75 милиона франака.

Рух је истакао и пример једног председника компаније у Швајцарској који не послује у Србији и рекао да је он донирао пола милиона швајцарских франака.

"Солидарност која је сада била на делу између две земље показује само још једном интензивне и емотивне везе између насе две земље", указао је Рух.

Амабасадор се осврнуо и на то што су поплаве дошле у време када се Србија спремала за реформе, поручујући да ће нас његова земља подржавати у њиховом спровођењу. Он је, међутим, рекао да ће сада изазови у спровођењу реформи бити већи.

"Швајцарска ће остати доследна да енергично подржи васе напоре на путу реформи, али и обнови земље након катастрофе", нагласио је Рух.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи