Читај ми!

Усвојен извештај о раду Агенције за борбу против корупције

Скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава усвојио је закључак да је извештај о раду Агенције за борбу против корупције, у коме је наведено да је, када је реч о контроли имовине и прихода функционера, покренут укупно 451 поступак, целовито представио рад агенције у 2013. години.

У закључку је наведено да Скупштина Србија констатује да је извештај о раду Агенције целовито представио њен рад на примени Закона о Агенцији, како конкретне активности и резултате рада Агенције у извршавању контролне и превентивне функције, тако и активности Агенције у везу са спровођењем Националне стратегије за борбу против корупције и Акционог плана.

Чланови одбора су се сложили да се предлог закључка упути парламенту који би о њему расправљао по хитном поступку.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је да је, када је реч о решавању сукоба интереса, у претходној години знатно повећан број примљених предмета и покренуто три пута више поступака по службеној дужности у односу на претходне године.

"Такође је покренуто и три пута више захтева за покретање прекршајних поступака који се тичу сукоба интереса", рекла је Бабићева.

Наводећи да је покренуто 30 контрола по службеној дужности по основу пријава, она је истакла да је од укупног броја контролисаних извештаја контрола окончана у 297 случаја.

Према њеним речима, та контрола је резултурала подношењем девет кривичних пријава због сумње да функционери нису пијавили или су дали лажне податке о имовини.

"Та бројка је три пута већа од броја поднетих кривичних пријава у претходне три године рада Агенције", рекла је Бабић.

Према њеним речима, када је реч о контроли имовине и прихода функционера, покренут је укупно 451 поступак за повреду Закона о Агенцији, а 50 одсто тих поступака покренуто је због неблаговременог подношења извештаја.

Она је навела и да је од 168 захтева за покретање прекршаних поступак било само 15 осуђујући пресуда, додајући да је потребно пооштрити казнену политику.

Бабићева је истакла и да је Агенција надлежним тужилаштвима поднела 20 извештаја да су функционери учинили неко друго кривично дело које није предвиђено Законом о Агенцији - прање новца, трговина утицајем, злоупотреби службеног положаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару