Читај ми!

УНС и НУНС о смени Тимофејева

Новинарска удружења реаговала су на смену уредника Студија Б Александра ТИмофејева.

Удружење новинара Србије изразило је жаљење што је Тимофејев, тврдњом да га је "политика довела и политика сменила", пружио легитимитет сопственој смени и оценило да новинари у Србији не смеју да пристану да се новинарски рад вреднује политичким, а не професионалним аршинима.

УНС позива колеге и јавност да се успротиве повратку старих идеја по којим су новинари друштвено-политички радници, а уредничке функције у медијима политичке функције које по природи ствари припадају политичким победницима.

"Уредници нису несмењиви, али сваки новинар и уредник, као и сваки запослени грађанин, има право на коректну оцену свог професионалног рада, која не сме бити мотивисана политичким разлозима", наводи УНС.

Истиче се да је од највећег значаја да професионални новинари инсистирају на професионалном вредновању свог рада и да се противе пракси да се смене уредника обављају на основу лажних изговора.

"Александар Тимофејев има право да не оспорава сопствену смену, али новинари у Србији не смеју да пристану да се новинарски рад вреднује политичким а не професионалним аршинима", истиче у саопштењу УНС.

И НУНС је раговао на смену Тимофејева изразивши забринутост због тога што се при смењивању и изборима уредника медија у државном власништву и даље примењују политички критеријуми.

НУНС је истакао да не спори право власницима да одлучују о томе ко ће бити на руководећим местима у медијима, подсетивши да медијска и новинарска удружења већ годинама траже да се елиминише непосредни уплив државе и политичких критеријума на избор главних и одговорних уредника.

"Уређивачка политика треба да буде независна и слободна, а кључни критеријуми при избору уредника медија треба да буду професионална способност и знање", истакао је НУНС.

То удруззење је поновило да је веома ваззно да се што пре донесе сет медијских закона који треба да омогуће реформу медијске сцене и да је један од најважнијих принципа реформе "управо стварање услова за елиминисање или битно смањење утицаја државе и политичких и других центара моћи на уређивачку политику медија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи