Читај ми!

Спасавање мотора ИМР-а након поплаве

Сви погони "Индустрије мотора Раковица" поплављени су изливањем реке Топчидерке. Фабрика је очишћена и спремна за рад, али већ 15 дана нема струје за покретање машина. Струје нема ни у седам фирми које се напајaју из трансформатора ИМР-а, ни у самачком хотелу.

Свих 120 хиљада квадратних метара и готово две хиљаде машина погона "Индустрије мотора Раковица" било је под водом од пола метра до метар, када се река излила 15. маја.

Великим напорима свих 850 запослених успели су да спасу моторе спремне за извоз у Пољску и тракторе припремљене за сајам у Новом Саду. 

Према речима пословође Зорана Радојичићa велики је посао пред радницима да се све то доведе у ред. "Делови су кородирали, а има доста алата који су врло важни за мерења", каже Радојичић.

Радник Славомир Ђурђевић наводи да се може извршити припрема за монтажу трактора док нема струје, али да је чишћење, сушење и провера исправности мотора немогућа без струје.

Девет трансформатора потопљено је у "Индустрији мотора Раковица". Иако воде више нема, потребно је урадити сервис. Електродистрибуција Београд за сваки трафо понаособ тражи дозволу за сервисирање која се плаћа 12 хиљада динара.

ИМР је предузеће у реструктурирању које има договорен извоз мотора за тракторе у Пољску вредан пет милиона евра, кажу у тој фирми, али због непогоде биће тешко поштовати рокове.

Зоран Радосављевић, генерални директор Индустрије мотора Раковица, истиче да ће се фирма потрудити да успешно реализује тај уговор и додаје да их очекује испорука трактора за Египат.

"Ми не стајемо, али ће нам вероватно требати помоћ. Када будемо урадили неку процену ми ћемо се обратити државним органима да видимо како могу да нам помогну у овој ситуацији", рекао је Радосављевић.

Још 350 радника у седам фирми у околини ИМР-а које се напајају струјом преко њихових трансформатора, не могу нормално да раде, а струју већ 15 дана нема ни 70 житеља фабричког самачког хотела.

Затекли смо 86-годишњу баку Милицу како кува чај на плину. "Шта да кувамо друго, не можеш ништа. Жељни смо да скувамо. Они кажу све данас, сутра, прекосутра. Тако нас лажу", каже бака Милица.

Станари самачког хотела жале се да не могу ништа да ураде, чак ни да се окупају.

"Не можемо ни да се окупамо, ни судове да оперемо. Нико неће да дође ни да нас погледа", каже Милош Марковић.

У подруму хотела још има пола метра воде, али су станари свесни да има људи који су угроженији од њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару