Читај ми!

Рад у три смене за помоћ угроженима

Домаће фабрике раде у три смене како би обезбедиле производе који су потребни угроженима у поплавама. Залиха, кажу, има довољно. Уз донације које често превазилазе укупну дневну производњу, настоје да одговоре на потражњу која је ових дана увећана због хуманитарне помоћи.

Џакови, чизме, лопате, асепсол, најтраженији су производи у овом тренутку, због чега домаће фабрике производњу оријентишу баш на те артикле. Многе од њих раде у три смене и кажу да залиха репроматеријала имају довољно.

Донације становништву које је угрожено непогодама превазилазе укупну дневну производњу. Фабрике, ипак, успевају да одговоре на потражњу трговаца, али и локалних самоуправа и појединаца који купују како би поклонили угроженима.

Расте и потражња за чизмама. Пиротска фабрика поклонила је дводневну производњу, а из њених погона дневно излази до 6.000 пари чизама. Раде у три смене.

"Напорно јесте, али настојимо да урадимо што већи број чизама, да би људи што лакше пребродили ове поплаве", каже Томислав Манић из Фабрике обуће "Тигар" у Пироту.

"Сви су забринути због тренутне ситуације, сви желе да помогну", каже Радица Николић.

Највећи балкански произвођач џакова за песак на југу Србије не гаси машине. За пет дана и ноћи направљено је готово милион џакова, а 130.000 је поклонио. Испоруке иду ка свим угроженим крајевима, а до прошле недеље 90 одсто њихове производње ишло је за извоз.

"Ми смо целу производњу преусмерили домаћем тржишту и врећама за поплаву, излазимо свима у сусрет. Рачуни да ли ће стићи на наплату за четири-пет дана није битно, важно је да изађемо људима у сусрет", каже Бојан Ђорђевић, директор производње фирме "Бане комерц".

Панчевачка "Панонија" изменила је план производње, све је усмерено на израду дезинфекционих средстава. Спремна је и трећа смена уз коју би из погона дневно могло да изађе 30 тона наменских производа.

"Ево, овог момента на линији имамо такозвани 'подофор Ф', средство које служи за дезинфекцију подова, то је концентрат од кога се направи 25 литара радног раствора", каже Мира Ајкало, директорка производње у "Панонији" из Панчева.

Слично се организовала и лесковачка хемијска индустрија. "Невена" је део магацинског простора уступила и за прикупљање помоћи. Производња ће се, кажу, прилагођавати потребама тржишта, које се у овом тренутку окреће ка основним производима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи