Читај ми!

ЕПС: Саниране трафостанице

Лазаревац и Љиг добили струју. Трафостаница Лешница код Лознице је укључена, као и трафостанице у Свилајнцу и Параћину. Струју ће добити сва домаћинства, осим оних објеката коју су још под водом, саопштио је ЕПС.

Грађани Лазаревца, њих око 97 одсто добило је електричну енергију, а до вечерас ће на мрежу бити прикључени и остали, казао је Танјугу министар рударства и енергетике Александар Антић.

Успели смо да оспособимо систем, па су електричну енергију добили и грађани Љига, као и највећи део Свилајнца и Параћина где су, такође, биле веома тешке и угрожене тачке, казао је Антић.

"Број домаћинстава у Србији који у овом тренутку нема струју је пао на око 25.000 до 30.000 и то су углавном они градови и општине који су под водом и где се обустава испоруке струје ради из безбедносних разлога", објаснио је Антић.

Према његовим речима, Министарсто, ЕПС и ЕМС чине максималне напоре да одрже стабилност енергетског система.

Наводи се и да су сви потрошачи у Чачку добили електричну енергију, осим оних чије су куће још под водом. 

Сви електромонтери "ЕлектроСрбије", на чијем подручју су највеће поплаве, максимално излазе у сусрет и пружају помоћ грађанима на терену, поправљајући електроинсталације по њиховим домовима.

У кућама натопљеним водом, монтери поправљају утичнице, каблове, електроинсталације како не би дошло до експлозија приликом пуштања под напон, саопштило је јавно предузећа Електропривреда Србија.

У свим привредним друштвима у оквиру Електропривреде Србије и даље су на снази ванредне мере и даноноћна дежурства, наводи се у саопштењу.

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је синоћ у специјалној емисији РТС-а да одлука о рестрикцијама струје није донета, али и да ту опцију нико не може потпуно да искључи. 

Позив на штедњу струје

Градски штаб за ванредне ситуације Београда позвао је грађане да штеде струју, градска управа је као први корак мера штедње одлучила да на свим објектима у својој надлежности искључи декоративно осветљење.

"Истовремено, Градски штаб за ванредне ситуације налаже свим институцијама и приватним компанијама на територији Београда (који нису у ингеренцији града) да такође на својим објектима искључе декоративно и свако друго осветљење које није неопходно", наводи се у саопштењу.

Градоначелник Синиша Мали рекао је да је дао налог да се искључе сва декоративна осветљења у Београду.

Штаб је замолио Београђане и да, док се не стабилизује ситуација, штеде електричну енергију, како би подржали напоре Електропривреде Србије, Електромреже Србије и Електродистрибуције како би сви суграђани главног града и целе Србије имали уредно снабдевање електричном енергијом.

На територији Града Новог Сада, ради уштеде елетричне енергије, биће потпуно искључено декоративно осветљење док ће капацитет јавне расвете бити смањен за 33 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи