Читај ми!

Помоћ за најугроженије пољопривреднике

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић каже за РТС да ће држава наћи ургентна решења како би се најугроженијим пољопривредницима помогло да превазиђу штету изазвану поплавама.

Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да су обимне падавине угрозиле пољопривредне производе и да су пољопривредници претрпели велику штету.

"Обимне падавине у претходном периоду су у знатној мери угрозиле пољопривредне производе, не дозвољавају да се сетва заврши, а усеви су страдали. Неке површине су већ пресејаване, а без сумње ће после овог трећег таласа поплава за многе површине бити неопходно да се и трећи пут засеју", рекла је министарка гостујући у Дневнику РТС-а.

Како каже, држава ће помоћи, тражиће се ургентна решења како би се најугроженијима помогло да превазиђу штету.

"Гледаћемо да репроматеријалом, семеном и ђубривом, помогнемо произвођачима да превазиђу штете које су имали од поплава. Наравно, у овом тренутку, када овакве падавине добију карактер елементарне непогоде, најважније је да спасимо људске животе. А држава ће након стабилизације ситуације учинити све што је у њеној моћи да санира последице", каже министарка.

Богосављевић Бошковић је истакла да ће један од приоритета рада њеног министарства бити решавање проблема запуштених канала, уређење речних водотокова и канала - за наводњавање у сушним периодима и одводњавање за време падавина.

"Ми морамо извући поруке и видети шта је требало да урадимо, што можда нисмо урадили а требало је, да штете буду мање", рекла је министарка.

Говорећи о проблему војвођанских паора којима касни исплата субвенција, министарка Богосављевић Бошковић каже да је упозната са њиховим примедбама и да се њени сарадници анализирају проблеме паора.

Министарка очекује да ће наредних кренути исплата закаснелих субвенција и истиче да ће се у наредном периоду радити и на поједностављивању захтева за добијање субвенција, како би пољопривредници лакше дошли до средстава која им законски припадају.

Када је реч о храни која се продаје на српском тржишту, министарка је истакла да је та храна безбедна и да се стално контролише по устаљеним процедурама.

Ипак, усаглашавање наших стандарда са стандардима ЕУ такође је један од приоритета, како би се српски производи могли наћи и на европском али и на америчком тржишту. Како истиче, шансе за извоз су велике, нарочито за извоз органске хране.

Министарка каже да су предложени државни секретари у Министарству пољопривреде који ускоро треба да буду именовани, чиме ће ће створити услови да тај ресор ради у пуном капацитету.

"Неки послови не трпе одлагање. Много је области у којима морамо одмах да реагујемо", рекла је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи