Читај ми!

Далековод поделио грађане и институције

За 30 година у Београду није изграђена ни једна високонапонска трафостаница, а број потрошача повећао се три пута. У "Електромрежи" упозоравају да ће трећина престонице остати без струје ако се не заврши трафостаница Београд 20 и далековод у Винчи.

У страху од зрачења, мештани Винче и околних насеља не дозвољавају градњу далековода и већ четири дана блокирају градску депонију смећа. Из Градске чистоће поручују да је ситуција са смећем алармантна.

Радници градске чистоће раде даноноћно да испразне контејнере и смеће одвозе на мање депоније у Лазаревц, Обреновац и Панчево. Међутим, то неће моћи дуго.

"Користимо и даље алтернативна решења, али њихови капацитети су премали и не могу да задовоље дневне количине одношења смећа града Београда", каже помоћник директора "Градске чистоће" Београда Драган Цветковић.

Грађани Винче и околних насеља кажу да су се жалили свим републичким и градским институцијама и да не одустају од блокаде док не добију решење.

Истичу да су за сарадњу и извињавају се грађанима. Кажу да желе да спрече да буду угрожени животи њихове деце.

Из Електромреже Србије понављају да имају све дозволе за градњу. Тврде да нема опасности за људе и животну средину јер су предузели додатне мере.

У урбаним зонама кроз које пролази далековод фактор безбедности повећан је на 125 у односу на фактор 50 који захтевају прописи Европске уније, Светске здравствене организације и Међународне комисије за заштиту од јонизујућег зрачења.

Београд троши трећину струје у Србији. И стручњаци поручују да је за стабилност енергетског система земље неопходна изградња трафостанице и далековода.

"Струка ту нема дилеме већ двадесетак година. Ми морамо ово напајање урадити са стране Београда 20 иначе ће Београд имати проблема са снабдевањем електричном енергијом", каже професор Електротехничког факултета у Београду Никола Рајаковић.

Истичу и да нема разлога за бригу јер је утицај зрачења контролисан.

"Наравно да проблем постоји, али тај проблем је релативно благ ако се поштују прописи. Па ми смо стално у електромагнетном пољу, то је јасно. Ми смо у електромагнетном пољу у нашем стану, на нашем радном месту. Ми смо са свим нашим уређајима у електромагнетном пољу", каже Рајаковић.

У Нуклерним објектима кажу да зрачење далековода стално контролишу и да су измерене вредности у целој земљи испод препорученог нивоа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи