Како се контролише употребa пестицида

Нема сагласности о томе колико су опасни пестициди које користе пољопривредници. Једни тврде да се у Србији употреба пестицида недовољно контролише, а други да је све уредно испитано и да нема опасности по здравље.

Потрошаче не би требало да занима којим законом се регулише увоз пестицида. Упозорења из медија, међутим, да је свака друга јабука на тезгама отровна, не могу да игноришу.

Увоз пестицида у Србију регулишу чак два закона. Један од њих има ниже критеријуме, па се, кажу, на нашем тржишту може наћи и оно што није довољно испитано, а и оно што је у другим земљама забрањено.

"Наш је задатак да укажемо на неопходност да не треба да користимо два паралелна закона него треба да користимо онај закон који је постигао више стандарде када је у питању регистрација пестицида", каже Андрија Лилић из Удружења иностраних произвођача средстава за заштиту биља (СЕЦПА).

Наглашава да је то прави пут да идемо ка безбеднијој примени средстава за заштиту биља.

Поступак регистрације у Србији другачији је него у земљама Европске уније. Србија је прописала минималну документацију, која је иста за све - за домаће прозвођаче, велике компаније, па и за оне из Индије и Кине, кажу у Управи за биље.

"СЕЦПА алудира у суштини на све оне који не припадају њеним чланицама и за које тврди да нису доставили исту документацију", каже Снежана Савчић Петрић из Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, али истиче да се потпуно иста документација тражи за све заинтересоване стране.

Снежана Савчић Петрић указује и да је све што се увезе по правилима ЕУ и да је потпуно безбедно. 

Стручњаци употребу пестицида пореде са антибиотицима. Правилна и контролисана примена, кажу, не може да шкоди.

"Ми прозвођачи смо зато да се препише листа и систем регистрације тих препарата из ЕУ. То је урадила Хрватска пре уласка у ЕУ, то су урадиле Македонија и Албанија и то је најсигурније решење за нас и што се тиче здравља људи и могућности тровања природе", истиче Ратко Вукићевић из "Агромобила".

Неке земље Европске уније су ову област уредиле увођењем задруга, које одреде семе, ђубриво и заштитна средства за културу која се сеје. Тако је ланац одговорности јаснији, а купац у сваком тренутку може да сазна чиме је производ третиран.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи