Читај ми!

Дан планете Земље

У свету се обележава Дан планете земље. Уједињене нације упозоравају да морамо инвестирати у обновљиве изворе енергије, обновити градове и почети да решавамо климатску кризу.

Уједињене нације објавиле ће, поводом Дана планете Земље, покушати да мобилизују милионе људи да створе одрживу, здраву природну средину озелењавањем градова широм света, преноси Танјуг.

"Данас више од половине светског становништва живи у градовима. Будући да се број становника у урбаним срединама повећава, а последице климатских промена се погоршавају, наши градови морају еволуирати", поручио је УН на свом сајту.

Светска организација наводи да морамо инвестирати у ефикасност и обновљиве изворе енергије, обновити веће и мање градове и почети да решавамо климатску кризу.

УН позивају све људе света да током наредне две године учествују у кампањи Зелени градови која треба да прерасте у глобални покрет који ће убрзати ову транзицију.

У поруци генералног секретара Бан Кимуна поводом обележавања Дана планете Земље наводи се да сваке године на тај дан размишљамо о свом односу са планетом која нам даје услове за живот.

"Ваздух који удишемо, вода коју пијемо и земља из које расте наша храна чине део деликатног глобалног екосистема који је све више под притиском људских активности. Од сече тропских шума до смањења риба у океанима, од несташице пијаће воде до убрзаног смањења разноликости биљног и животињског света и све загађенијег ваздуха и мора у многим деловима света - све то је дело људских руку", рекао је Бан.

Истиче да морамо увидети да је са порастом становништва наше трошење ресурса планете неодрживо и да зато морамо променити ставове и понашање, а нарочито начин добијања енергије која се налази у основи нашег напретка.

"Сагоревање фосилних горива је главни узрок климатских промена које све више прете да угрозе просперитет и стабилност у свим регионима. Зато су светски лидери обећали да ће 2015. године постићи глобални споразум о клими", рекао је генерални секретар УН.

Предузимање мера у области климатских промена пружа вишеструке могућности да обновимо однос са планетом Земљом и побољшамо живот људи, нарочито најсиромашнијих и најрањивијих, сматра Бан.

"Одржива енергија за све може побољшати здравствено, имовинско стање и пружити више могућности за милијарде људи, исто као и пољопривреда која води рачуна о клими, ефикаснији градови и заштићеније шуме", поручио је генерални секретар УН.

Бан је навео и да 23. септембра сазива самит о клими у Њујорку и позвао шефове држава и влада, као и лидере приватног сектора и цивилног друштва, да покажу инцијативу и склапају савезе који ће помоћи изградњи одрживе будућности.

"Али њима су потребни подршка и охрабрење јер промена никад није једноставна. Зато данас, поводом светског Дана планете Земље, апелујем на све људе да подигну глас. Дигните глас у име ове планете која је наш једини дом. Водимо бригу о мајци Земљи да би она могла да настави да брине о нама као што је радила миленијумима", закључио је генерални секретар УН.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи