Читај ми!

Смањење вожње о државном трошку

Службеним аутомобилом у Србији неретко се обављају сасвим приватне обавезе. Прошле године возило Министарства финансија превозило је купус за зимницу, а један функционер МУП-а сматрао је прикладним да службеним колима скокне у Бугарску на море.

Државни ревизор је установио злоупотребе, а извештај о томе завршиће до краја априла. Претходно је пребројао службени возни парк који ће, према најавама, будућа влада драстично смањити.

"Радили смо ревизију директних корисника буџета, а нисмо обухватили возила која користе јединице локалне самоуправе. Код 126 корисника установили смо да располажу са 26.966 возила, а када се томе додају и јавна предузећа и локал дошли смо до броја 31.000 возила", каже државни ревизор Радослав Сретеновић.

Ревизор је установио да је за гориво и одржавање службених аутомобила за годину дана потрошено више од шест милијарди динара.

Извештај државног ревизора требало би да омогући влади да направи процену о броју неопходних службених возила и о томе како би ефикасније могла да се контролише њихова употреба. Потом би влада требало да промени Уредбу о коришћењу возила која је последњи пут промењена 2009. године.

У влади наводе да ће бити смањен и број возила која користе највиши државни функционери, а тренутно је таквих 313.

"Једна од мера којима ће се знатно уштедети јесте формирање диспечерског центра у Управи за заједничке послове, који би објединио потребе свих корисника, и према налазима и дневним потребама омогућило би се коришћење возила", каже Вељко Одаловић, генерални секретар владе.

Превелики возни парк имала је и Италија, па је, чим је постао премијер, Матео Ренци одлучио да службеници на посао могу и пешке, а потом на интернет аукцији огласио продају 1.500 владиних возила, међу њима и два "јагуара" и девет "масератија".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи