Читај ми!

Министарство: Пензије ће бити исплаћиване редовно

Пензије ће бити исплаћиване редовно и у пуном обиму, без обзира на штрајк запослених у Фонду за пензијско-инвалидско осигурање, саопштило је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике. Штрајкачима се ни данас нико није обратио. Најављују радикализацију штрајка.

У саопштењу ресорног министарства поводом штрајка запослених у ПИО Фонду који траје три дана, наводи се да је донета Одлука о обезбеђивању минимума процеса рада и да ће пензије бити исплаћиване редовно, у складу с том одлуком, јавља Бета.

Послови исплате пензија су изузети из минимума процеса рада, што значи да запослени који раде на исплати пензија не могу обуставити рад, односно не могу штрајковати, пише у сапштењу.

Одлука се односи и на послове медицинског вештачења, као и на све остале послове чијим би се одлагањем угрозило нечије здравље или нанела материјална штета појединцу или Фонду.

Сви ти послови, како истиче Фонд, обављају се без застоја.

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић рекла је да исплата пензија грађанима Србије никако не може бити доведена у питање.

"У протекла два дана се негде у медијима појављивало обавештење да за сада није угрожена исплата пензија, али то није за сада, јер исплата пензија никако не сме и не може бити угрожена због штрајка", рекла је Јанковић, додајући да се исплата пензија и за време штрајка у оквиру минималног процеса рада ради у пуном обиму.

До сада се нико није обратио штрајкачима

Председница Синдиката запослених у Републичком ПИО фонду Љиљана Кремић рекла је да се запосленима који протестују због смањења зарада нико од надлежних ни данас није обратио и да се штрајк наставља.

"Ми настављамо штрајк поштујући законски минимум рада, а одлуку о евентуалној радикализацији штрајка донећемо на одбору у понедељак", рекла је Кремић.

Кремић је јуче рекла да ће Синдикат, уколико им се нико од надлежних не обрати до петка, радикализовати штрајк, тако што ће позвати више од 3.500 радника Фонда из целе Србије да дођу на протест у Београд.

Према њеним речима, чланови Синдиката, који су већ трећи дан у штрајку, не траже повећање плата, односно додатна средства из буџета.

Синдикат запослених Фонда ПИО ступио је у уторак у штрајк због одлуке да им се смање плате за 30 одсто, што је урађено по препоруци Државне ревизорске институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи