Читај ми!

Акционим планом за друштво без дискриминације

Борба против дискриминације није могућа без јасно дефинисане и координисане политике владе и укључивање свих заинтересованих партнера, речено је на округлом столу о примени Акционог плана за спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације, који је у завршној фази јавне расправе.

Отварајући скуп, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић објаснила је да су стратегија и акциони план важан део процеса преговарања у поглављу 23, посвећеном правосуђу и основним правима, и велики корак ка прихватању европских вредности.

Мишчевићева је, међутим, истакла да је највећи изазов у евроинтеграцијама спровођење и спроводивост свега што Србије себи наметне као обавезу, од чега зависи и кредибилитет наших стратегија и акционих планова.

"У процесу преговора са ЕУ није реч само о томе да будемо успешни у преговарачком процесу, осносно колико брзо отварамо и затварамо поглавља, већ и колико смо одговорни према самима себи, а то значи спровођење стратегија закона и планова које смо сами себи поставили", напоменула је Мишчевићева.

Шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони рекао је да је задовољан јер ће управо ово бити један од првих докумената које ће усвојити нова влада, додавши да ЕУ стоји на располагању за експертску анализу плана.

Према његовим речима, држава овим још једном потврђује вољу државних институција да се суоче са проблемима у овој области, јер примери екстремизма у Србији још нису изоловани.

Како је истакао, позиви на линч "Жена у црном", прављење листа такозваних србомрзаца, претње смрћу припадницима ЛГБТ организација јесу доказ да у Србији дискриминације има и да предстоје велики изазови.

"Јака политичка воља и одговарајуће финансије морају да прате спровођење овог плана, и ЕУ се нада да ће средства за то бити предвиђена буџетом", поручио је Бјанкони.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да борба против дискриминације није могућа без јасно дефинисане и координисане политике владе и укључивање свих заинтересованих партнера.

Према њеним речима, значај ове стратегије и акционог плана је управо у томе што се њима дефинише целовита политика државе како би уставом гарантовано начело једнакости било остварено и у пракси.

"Ова два документа показују јасну свест о распрострањености дискриминације и спремност државе да овај проблем реши. Велики број мера гађа у саме узроке дискриминације. Ако акциони план буде спровођен са ентузијазмом, можемо очекивати да ће у наредних пет година доћи до трајних промена", оценила је Петрушићева.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић констатовала је да је једнодушно мишљење свих који се баве овом материјом да је донет добар стратешки документ, а да акциони план треба да омогући његову најефикаснију примену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи