Читај ми!

Активнија улога државе за бољи положај Рома

Потребна активнија улога државе у унапређењу положаја Рома, речено је на конференцији "Положај Ромкиња у Декади инклузије Рома (2005-2015)". Роми најбројнија и најугроженија етничка мањина, истакла председница Савета за родну равноправност Стана Божовић.

На скупу који су, поводом Међународног дана Рома, организовали Савет за родну равноправност Владе Републике Србије и Ромска женска мрежа, шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт је истакао да је потребна активнија улога државе у унапређењу положаја Рома.

Давенпорт је рекао да је неопходно унапредити механизме за ефикасније спровођење и кооординацију Стратегије за унапређењу положаја Рома и пратећих оперативних докумената у вези са правима Рома и Ромкиња, како би се осигурала одговорност државе за спровођење мера из националне стратегије, коју је Србија усвојила 2009. године.

Истичући да је "ЕУ такође препознала проблеме са којима се Роми и Ромкиње свакодневно сусрећу", Давенпорт је додао да је један од приоритета њихових програма "помагање Србији да се бори са неједнакостима и сиромаштвом, са циљем постизања веће интеграције Рома".

Давенпорт је навео да је ЕУ досад донирала више од 50 милиона евра за програме који пружају директну и индиректну помоћ Ромима и Ромкињама у различитим областима - од образовања и здравствене заштите до издавања личних докумената и рекао да су у току два нова конкурса за подршку пројектима који подржавају њихову инклузију.

Председница Савета за родну равноправност Стана Божовић изјавила је да су Роми најбројнија и најугроженија етничка мањина и изнела податак да је у 166 локалних заједница у земљи евидентирано 750 ромских насеља, али да само 90 општина има локалне акционе планове.

Оцењујући да је "доста урађено на инклузији ромске популације, али се мора учинити још много више да се отклони сваки вид дискриминације", Божовићева је додала да је "задатак будуће владе да обрати пажњу на њихов квалитетнији живот и укључивање у све друштвене токове".

Божовићева је најавила да ће, по завршетку Декаде инклузије Рома, "2015. бити донета нова стратегија и нови акциони план, који ће нам указати шта све треба да се учини за унапређење њиховог положаја".

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано изјавила је да је напредак видан у неколико области и као неке од примера навела да се више ромских девојчица уписало у основну школу, да су већем броју ромских жена пружени бољи услови неге пре и после порођаја, да постоје успешне акције НВО да се обједини знање Рома кроз векове.

С друге стране, додала је она, "још постоје значајни и забрињавајући индикатори различитог положаја Рома и Ромкиња у Србији", при чему је прошлогодишње истраживање показало да су за саме Роме најважније промене у побољшању материјалног положаја и социјалне заштите.

"Мисија ОЕБС-а у Србији подржава програме цивилног друштва и владе који су фокусирани на то да питања Рома и родне дискриминације буду на високом месту међу друштвеним и државним приоритетима", изјавила је заменица шефа Мисије у Србији Пола Тиде.

Истичући да њихова искуства показују да женске невладине организације имају кључну улогу у настојањима да се побољша положај Ромкиња и омогући њихов достојанствен живот, она је додала да ће Мисија наставити да им даје подршку.

"Као део подршке Мисије ОЕБС-а у Србији, Канцеларије за људска и мањинска права је спровела пројекат за подршку изградњи капацитета Женске ромске мреже, које окупља женске локалне невладине организације", рекла је директорка Канцеларије Сузана Пауновић и додала да много очекују и од грантова за локалне акције.

Конференција је одржана поводом Светског дана Рома, који је установљен 1971. да би се указало на тежак положај Рома и да би се подстакле државе у којима они живе да обрате посебну пажњу унапредивању њиховог положаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи