Читај ми!

Захтев за измене Закона о реституцији

Мрежа за реституцију у Србији затражила је од министра финансија Лазара Кристића да се паралелно са изменама Закона о стечају, Закона планирању и изградњи и Закона о приватизацији, ураде и измене Закона о реституцији.

У саопштењу Мреже за реституцију позивају се надлежни да приликом израде прописа који се тичу процеса приватизације, стечаја, и нарочито јавне својине и јавних предузећа, посебна пажња обрати на попис, детаљну евиденцију и друге одредбе које би морале да заштите јавну својину од даљих узурпација и незаконите употребе.

"Несавесним, незаконитим и бесплатним, или по привилегованим условима коришћењем јавне својине од стране повлашћених лица, буџети Републике и локалних самоуправа трпе штету која вишеструко превазилази буџетски дефицит Републике Србије", наводи се у саопштењу.

Мрежа за реституцију такође примећује да је у поступку примене Закона о реституцији, скоро без изузетака, приликом утврђивања чињеница у поступку пред Агенцијом за реституцију, идентификован велики број неправилности, незаконитости и криминала са непописаном јавном својином.

"Пример само једног објекта у Кнез Михајловој бр. 49 који је пред Агенцијом за реституцију враћен Задужбини Николе Спасића, довео је до укњижбе 1.700 м2 пословног простора у јавној својини који до тада нису били укњижени", наводи се у саопштењу.

Мрежа за реституцију напомиње да, "за разлику од процеса такозване приватизације и стечаја друштвеног капитала, који је произвео катастрофалне економске ефекте", процес приватизације кроз реституцију у натури, донео је одговорне и нове пореске обвезнике, који полако почињу да доносе стабилне и дугорочне пореске приходе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи