Читај ми!

Скоро два милиона заосталих предмета

У 2014. годину судови су ушли са готово три милиона нерешених предмета, наводи се у извештају Врховног касационог суда. Анализом рада свих судова утврђено је да је нова мрежа била неопходна како би се судије растеретиле, решио проблем старих предмета и грађанима правда учинила доступнијом.

На судијским столовима у претходној години нашло се готово пет милиона предмета. На почетку ове, судови су опет у минусу - 2,8 милиона нерешених случајева.

"Види се да су сви судови савладавали прилив, па чак и решили већи број предмета него што је био прилив", истакао је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић.

То, каже Милојевић, говори о оправданости нове мреже судова, а и великом заостатку из претходних година.

Заосталих, односно предмета старијих од две године, има 1,7 милиона. Судови су усвојили програме решавања старих предмета, и очекују да ће до 2018. бити решено 80 одсто.

Подсећају да је међу њима највише оних у којима је пресуда донета, али не и извршена.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић наглашава да је посао завршен тек оног тренутка када се пресуда изврши.

"Не можемо да кажемо да је судија који је експедовао пресуду која још није извршена протрљао руке и рекао 'ја сам свој посао завршио', није тачно, посао је завршен онога тренутка када се пресуда изврши", рекао је Селаковић.

Разлог толиког броја старих предмета је и преоптерећеност судија, сви су сагласни. Само у 2013. у просеку неким судијама је стигло и до 117 нових предмета.

Бивша председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро каже да су судије у Београду оптерећеније од судија у другим градовима.

"Судије у Београду, који су сваки четврти дан у судници, имају у раду 700 предмета и грађанин очекује исту правду као тамо где судија има тридесет предмета. Не може исто да суди, а последица је на грађанима", каже Петровић Шкеро.

Од јануара функционише нова судска мрежа са двоструко већим бројем основних судова. У међувремену је, одлуком Уставног суда, на посао враћено 512 судија. Још има упражњених судијских места, па се ускоро очекује конкурс за запопшљавање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи