Читај ми!

Дигитализација чува културну баштину

Један од начина да се сачува културна и научна баштина у Србији је и дигитализација. Филолошки факултет у Београду за само четири месеца дигитализовао 118.100 страна рукописне заоставштине Иве Андрића.

Нове технологије одавно су ушле и у библиотеке. Из ресорног министарства подсећају да су конкурси за пројекте библиотечке дигитализације отворени до десетог априла. У току је и дводневна конференција "Дигиталне библиотеке и дигитални архиви" која окупља истраживаче из земље и иностранства.

Читаво друштво треба да постане свесно да је дигитализација један од начина да се сачува културна и научна баштина у Србији. Код нас такав рад није питање времена већ су потребни ресусрси који ће га пратити. Осим своје библиотеке, Филолошки факултет је за само четири месеца дигитализовао 118.100 страна рукописне заоставштине Иве Андрића.

"Оно што је изузетно важно је то што је рукопис доступан и у ћириличном и у латиничном облику", каже декан Филолошког факултета у Београду Александра Вранеш, истичући да је омогућено претраживање по свакој речи из текста.

"Данас оно што не можете да приметите на интернету вероватно нећете покушати да пронађете и физички", каже Небојша Васиљевић из Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Конференција се одржава у Београду и Новом Саду, па ће Новосађани приказати и опрему за дигитализацију коју су добили захваљујући средствима Европске уније.

"Програм који је приређен као пратећи је представљање портала дигитализације културне баштине Новог Сада као града који има дугу традицију", каже управница Централне библиотеле новосадског универзитета Мирјана Брковић.

У Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" у Београду отвара се Мала простонародна дигитална читаоница.

"Специјална колекција књига посвећена је антиревизионистичкој литератури у Првом светском рату што је једна ургентна и тешка тема за нас", наводи директор те установе Александар Јерков.

Према његовим речима, тих књига нема довољно у библиотекама, неке постоје само у једном примерку, а неке су позајмљене. На десет рачунара имаћете прилику да прочитате целу нашу колекцију и уједно да све буде складу са ауторсикм правима", истиче Јерков.

Дигитална библиотека Филолошког факултета доступна је бесплатно свим грађанима, док је дигитална архива Андрићевих рукописа намењена само научницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи