Читај ми!

Мање ђака, вишак учитеља?

Број будућих првака ове године ће бити за око 1.500 до 2.000 мањи него претходних година, што говори да се наставља опадање броја уписаних ђака, рекао је државни секретар у Министарству просвете Љубиша Антонијевић. Места у школама има за сву децу, а питање је хоће ли га од септембра бити и за све учитеље.

Упис у школе траје до краја маја. Изузетно ће до септембра моћи да се упишу деца из осетљивих друштвених група без свих докумената, рекао је државни секретар у Министарству просвете Љубиша Антонијевић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Антонијевић је рекао да се до почетка школске године неће знати прецизан број првака, али да се претпоставља да ће их бити 2.000 мање него претходне.

"Управо из тих разлога школе крећу у кампању на својој општини да не би имали мање одељења. Понуда се односи на услове и квалитет рада, али и квалитетан кадар и искуство", рекао је Антонијевић.

Мањак деце је потенцијална опасност да имамо вишка запослених, упозорава Антонијевић.

"Ми смо унели законске измене да не може бити преко 30 ученика у одељењу тако да можемо да смањујемо број ученика и повећавамо број одељења како не би било вишка запослених", рекао је државни секретар у Министарству просвете.

Додаје да ће се по завршетку уписа, када се буде знао тачан број првака и на основу тога колико учитеља иде у пензију, знати да ли има вишка запослених.

Говорећи о предстојећој матури, Антонијевић напомиње да су школе спремне за организацију и полагање испита.

Антонијевић каже и да је због ранијих инцидената повећана безбедност и да је ознака "интерно" на збиркама преузета из Закона о заштити података како би се спречиле злоупотребе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи