Читај ми!

Глобални изазови и холандска решења

"Глобални изазови и холандска решења" назив је трочасовне видео-конференције која је повезала 40 земаља света. Идеја пројекта је да се научници умреже у пројекте који су им сродни.

Холандски научници представили су своја искуства, идеје, иновације, а "Филипсов" представник у Београду приказао је и "Филипсове" иновације.

Осветљење, примена дигитале технологије, уштеда енергије, одрживи развој, неке су од тема о којима су говорили холандски научници у дикректном преносу из Хага, а у диксусијама су учествовали и професори наших техничких факултета.

Видео-конференција је повезала највеће универзитете и компаније и 40 холандских амбасада у свету.

"Реч је о иноцавијама, о обликовању наше будућности и холандским решењима за која се надамо да ће надахнути многе научнике да нам се придруже. На тај начин отварамо један глобални разговор - како да користимо енергију на најбољи начин, како да сачувамо постојеће ресурсе, попут воде", каже Лаурент Стоквис, амбасадор Холандије у Србији.

Холандија је пример добре праксе, кажу професори. Једна је од технолошки најразвијенијих земаља која јако добро комерцијализује своја истраживања и има стратегију иновација већ десет година.

"Има иновационе центре и технолошке паркове при водећим универзитетима ту је Двелт, Ајндховен, Универзитет у Амстердаму, имамо доста својих студената тамо, ја мислим да су ти студенти који студирају тамо, да је то био један од главних разлога што је његова екселенција амбасадор Холандије дошао да обиђе Електротехнички факултет", каже Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета.

Никола Божић, студент продекан ЕТФ-а, сматра да је то свакако јако добар начин информисања студената.

"Да чују све иновације и све новитете и стекну нове контакте и да им се отворе нека нова врата и неке нове прилике ка даљим усавршавањима и евентуално неким даљим студијама", рекао је Никола Божић.

Оваквих умрежавања ће бити још. Осим "Филипса", за сарадњу са факултетом заинтересовани су и представници Сименса и других компанија, којима су потребни добри кадрови. То је уједно и добра шанса и за факултет да искористи постојеће и створи нове пословне и научне везе.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи