Читај ми!

Деца све више корисници социјалне помоћи

Прошле године 186.500 деце у Србији користило је неку од услуга социјалне заштите, што је пет одсто више него 2012. године, подаци су Центра за социјални рад.

Највише оних који су користили социјалну помоћ добијали су је у виду новчане помоћи. То је, кажу, последица измена Закона о социјалној заштити, али и повећања сиромаштва.

Дечји додатак од двадесетак хиљада динара, није довољан за преживљавање петочлане породице Спасић. Марина Спасић и њено четворо деце, из околине Врањске Бање, живе у кући без воде и струје.

"Кад сам у првој смени, кад дођем кући пишем домаћи, а када сам у другој - ујутру - кад се пробудим", каже Ана Спасић.

Марина Спасић каже да се задужује у продавници кад нема пара, да би купила намирнице.

Несумњиво је да је пораст сиромаштва, поред измена Закона о социјалној заштити, допринео повећању броја корисника социјалне заштите, кажу надлежни. Међутим, само новчана помоћ није довољна, јер су ризици са којима се деца из сиромашних породица суочавају много озбиљнији.

Бранкица Јанковић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике објашњава да су деца изложена и ризицима да буду одвојена од родитеља. 

"Не само из тих разлога него и због очувања биолошке породице, у овом тренутку се пилотира услуга породичног сарадника у центрима за социјални рад. Циљ те услуге јесте рана интервенција за породице у кризи за било који ризик", каже Јанковићева.

Због прошлогодишњег пораста насиља у породици, више од 400 малишана одвојено је од родитеља. Повећан је и број деце са поремећајем понашања на скоро 16 хиљада.

За подршку породици са децом, из републичке касе прошле године издвојено је 57 милијарди динара, а у току је истраживање о томе колико за ту намену издвајају локалне самоуправе.

"Оно што хоћемо да сагледамо тим истраживањем је колико која локална самоуправа инвестира у социјалну заштиту и инклузију, и на који начин то раде, и да ли можемо да им помогнемо да то ураде ефективније и ефикасније", рекао је Божидар Дакић, директор Републичког завода за социјалну заштиту.

Тако ће се први пут добити податак о укупним издвајањима за социјалну и породично-правну заштиту, што ће, тврде надлежни, омогућити бољу и праведнију прерасподелу новца социјално угроженима. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи