Читај ми!

Поред студија потребно и учење вештина

Како би студенте научио вештинама које су им потребне за бољи положај у друштву Центар за развој каријере Универзитета у Београду покренуо једномесечени програм "Каријера и ја".

Половина младих у Србије је незапослена, а четвртина нити се школује нити обучава за посао.

У наредних тридесетак дана на 25 факултета - 40 предавања. Педесет предавача учиће академце вештинама без којих нема успеха, о тимском раду, самопоуздању, лидерству, друштвеним мрежама.

"До сада сам учествовала на разним семинарима, радионицама које организује 'Центар за развој каријере' и страшно је занимљиво и можете упознати разне људе, стећи нове контакте, вештине које су нам неопходне после за посао", каже Нина Николић, студент Економског факултета Универзитета у Београду.

"Ово је сјајна прилика за све студенте и дипломце који још нису добили посао, који активно траже посао, да науче како да приступе уопште тражењу посла. То ће бити вероватно на једној од радионица", каже Марко Ђурић са Правног факултета Универзитета у Београду.

Ту је и упутство шта би академац требало да уради на свакој години студија. Конкуренција је све већа, па да би дошао до жељеног посла, често није довољно то што у року и са високим просеком стекне диплому, истичу професори.

"Студенти не могу просто да стартују са неком радном, професионалном каријером ако немају радно искуство, ако немају ту квалитет проактивности, ако не желе да унапређују своје вештине и ако немају то неко додатно неформално образовање", каже Дејана Лазић, директор Центра за развој каријере Универзитета у Београду.

Проректор Универзитета у Београду Иванка Поповић сматра да се ту већ издвајају студенти који имају већу жељу да успеју.

"Наравно, наше тржиште рада је компликовано, али ми спремамо студента глобално, и верујем да ће се студенти који су се прилагодили условима тржишне утакмице најбоље и снаћи и верујемо да овакви програми могу да им помогну да буду још бољи", каже Поповићева. 

Студенти ће обићи компаније и могуће послодавце, невладине организације. А цео програм завршава се умрежавањем - окупљањем свих ученика у неформалној армосфери.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи