Читај ми!

Приоритет помоћ сиромашној деци

Неопходна је прерасподела новца намењеног помоћи деци и породици, сматра Бранкица Јанковић, државна секретарка у ресорном министарству. Држава мора да помогне пре свега сиромашној деци јер сиромаштво са собом носи и многе друге проблеме, објашњава Јанковићева.

Подаци које су прикупили Центри за социјални рад показују да је порастао број деце који користе услуге тих установа. Током прошле године било их је око 186.500, односно за 5,22 одсто више него 2012. године.

Председница Савета за права детета Владе Србије и државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић каже да је пре свега порастао број породица које користе новчану помоћ.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јанковићева је истакла да држава најпре мора да помогне сиромашној деци. Ту систем не сме да закаже, јер сиромаштво носи са собом и друге проблеме, као што је рано напуштање школе, објашњава Јанковићева и најављује да ће сиромашним породицама бити обезбеђени, поред новчане, други видови помоћи.

Држава годишње за децу и породицу издваја око 57 милијарди динара. Јанковићева наглашава да би у наредном периоду требало анализирати расподелу тих средстава, а нарочито оних која издвајају локалне самоуправе.

Треба извршити прерасподелу јер се новац даје и тамо где можда не би требало, а деца нам остају испод линије сиромаштва, упозорава Јанковићева.

Коментаришући податке прикупљене за прошлу годину, Јанковићева је рекла да охрабрује то што је све мање деце у установама. Повећан је број усвојења, све више деце је у хранитељским породицама и циљ је, како је истакла, да их за неколико година у установама уопште не буде.

Бранкица Јанковић је нагласила и да је циљ да се у наредном периоду више помогне породицама деце са сметњама у развоју.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи