Читај ми!

Странке у кампањи нудиле и што нису смеле

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је за РТС да ће бити испитане све евентуалне злоупотребе у кампањи, укључујући и бесплатне здравствене прегледе. Међутим, Бабићева поручује да су за решење таквих случајева, Агенцији потребна већа овлашћења.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Татјана Бабић је рекла да ће Агенција испитати све случајеве и са становишта евентуалне злоупотребе јавних ресурса.

"Обратићемо се Министарству здравља које такође треба да реагује, обратићемо се тим здравственим установама за податке који су нам потребни, па ћемо видети кад укрстимо све податке до којих ћемо доћи", навела је Бабићева.

Према њеним речима, таква забрана за политичке странке није предвиђена законом нити је за то предвиђена санкција, али да организовање здравствених прегледа није дозвољено, јер то није политичка активност.

"Нажалост, таква забрана није законом изричито предвиђена, није предвиђена ни санкција. Ми ћемо инсистирати да се закон у том смислу измени и да инсистирамо да онај ко нешто може да предузме, а то је надлежно министарство, предузме мере из своје надлежности", додала је Бабићева.

На питање како спречити злоупотребе функција и јавних ресурса, Бабићева је навела да Агенција може покренути поступак против функционера за кога постоји таква сумња.

"Тај поступак може да резултира изрицањем једне од мера, зависи од тежине повреде - мера упозорења или препорука за разрешење, а након тога следи захтев за покретање прекршајног поступка ако се утврди да је до повреде заиста дошло", рекла је директорка Агенције.

Упитана када ће Агенција изаћи са анализом трошкова изборне кампање, Бабићева је рекла да досадашње искуство говори да су, оријентационо, за то потребна три месеца.

"То не зависи само од Агенције. Зависи од тога какви ће бити извештаји, колико ће бити квалитетни, да ли ће бити технички исправни, да ли ће садржати све што је потребно и зависи од тога колико ће други органи бити спремни да сарађују с нама", додала је Бабићева.

На питање како ће се мерити учинак борбе против корупције који ће бити један од приоритета нове владе, Бабићева је истакла да учинак пре свега треба да се мери тиме какав ће епилог имати судски поступци.

"Они морају бити окончани на суду. Да би Агенција могла ефикасније да ради морамо добити већа овлашћења и прецизиране одредбе које регулишу наше поступање. То ће бити показатељ да ли заиста постоји воља да се институције јачају", закључила је Бабићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи