Читај ми!

Пошта, "неми сведок" Великог рата

Као резултат вишедеценијског сакупљања поште из Првог светског рата, у Етнографском музеју представљена књига "Неми сведоци" Милана Радовановића. Фотографије, документа, писма као "неми сведоци" Великог рата.

У Етнографском музеју представљена је књига "Неми сведоци" Милана Радовановића као резултат вишедеценијског сакупљања поште из Првог светског рата. "Неме сведоке" догађаја из Великог рата представљају фотографије, документа, писма.

Необичан део филателије где марка нема врадност. Поглед на Велики рат из садржаја милионске поште која је путовала од бојишта и ка њему. Искрен бол, патња, срећа и несрећа део су ове књиге.

Аутор Милан Радовановић каже да је 23 милиона комада поште прошло кроз Солун. Она била весник свих догађања, својеврсни медиј. Та пошта је драгоцен историјски материјал, додаје Радовановић.

"Неми сведоци" су дело изузетно значајно за историју медицине. Све медицинске мисије савезника и неутралних земаља пописане су и лоциране. Дат је њихов поглед на Србију, а углавном су долазиле са предрасудом, примера ради "Болнице шкотских жена".

Председник секције за историју медицине Српског лекарског друштва Брана Димитријевић каже да су те медицинске сестре увиделе да Србија није само оно што су о њој читале.

"У многим писмима болничарки стоји опис да су Срби велика деца. Ратују што морају, али трпе, жртвују се. Чим им је мало боље одмах крене песма и шала", наводи Димитријевић.

Пропагандни рат Аустроугарске према Србији представљен је у једном делу књиге у виду разгледница. Ово сведочење је још једна драгоцена кап у мору догађаја које подсећају на Велики рат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи