Читај ми!

Повећан број деце жртава насиља

Током 2013. године евидентирано је 888 деце које су биле жртве насиља у Београду, што је више у односу на 2012. годину, рекли су из Градског центра за социјални рад. Забележен је и пораст броја корисника заштите. Због тога је потписан споразум који ће обезбедити да свака жртва буде заштићена.

Забележен је пораст броја корисника социјалне заштите и деце жртава насиља у односу на прошлу годину. Већу сигурност жртвама требало би да обезбеди споразум који скраћује период од пријаве насиља до реаговања.

Према прелиминарном извештају Центра за 2013. годину, било је 98.384 корисника заштите од чега 3.242 занемарене деце.

"У току 2013. године, забележен је пораст корисника. Према прелиминарним резултатима евидентирано је 98.384 корисника заштите од којих су 3.242 занемарене деце или су у ризику од занемаривања и 888 су били жртве насиља", рекла је директорка Градског центра за социјални рад Снежана Стошковић приликом потписивања Споразума о међусекторској сарадњи у примени Општег протокла за заштиту деце и занемаривања на подручју Београда.

Она је истакла да је свако ко посумња да је дете угрожено у обавези да поднесе пријаву, а да ће Споразум обезбедити услове да свака жртва буде заштићена.

"У складу са Породичним законом, Центар за социјални рад у Београду овлашћен да пружи помоћ и подршку свој деци којој је због занемаривања и злостављања угрожен живот, здравље и развој треба да обезбеди услове да свака жртва буде заштићена", рекла је Стошковић.

Према речима секретара у Секретаријату за социјалну заштиту Ненада Матића, Споразум ће за врло кратко време дати резултате, јер скраћује период од пријаве до реаговања.

Начелник Полицијске управе у Београду Веселин Милић рекао је да ће полиција пружити "потпуну помоћ у смањењу насиља које је тренутно у порасту".

Према подацима Градског центра за социјални рад у 2012. години на подручју Београда било је 708 деце жртава насиља, 2.318 занемарене деце, што чини укупно 91.139 корисника заштите.

Споразум о заштити деце од злостављања и занемаривања на подручју Београда потписали су осим Градског центра за социјални рад, Секретаријата за социјалну заштиту и Секретаријата за образовање и дечију заштиту, Секретаријат за здравство, Полицијска управа за Београд, Школска управа за Београд, Центар за права детета и Аутономни женски центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару