Читај ми!

Пут лажних азиланата води преко Србије

Преко Србије води пут којим лажни азиланти покушавају да дођу до земаља ЕУ, речено на округлом столу посвећеном тој теми. Према речима државног секретара у МУП-у Владимира Божовића, од почетка ове године поднето само осам захтева за азил у Србији.

Далеко највећи број лица која се у овдашњој јавности обично називају азилантима, заправо су илегални мигранти, чији је циљ да преко Србије дођу до земаља Европске уније, речено је на округлом столу о овом питању, уз упозорење да је то хуманитарни, али и безбедносни проблем јер та лица долазе често без докумената за идентификацију.

Од почетка ове године до сада била су 1.322 лица која су изразила намеру да добију азил, али је свега осам поднело такав захтев, рекао је државни секретар Министарства унутрашњих послова Владимир Божовић, према чијим речима је тренутно у центрима за азил 513 странаца.

Божовић је рекао да је током ове године полиција поднела 24 кривичне пријаве против 33 лица за 21 кривично дело и да је спречено кријумчарење 206 лица, што је сразмерно више него прошле године, нагласивши да је посебно критичан део границе између Србије и Македоније.

Према његовим речима, најчешће се користи правац преко Турске у Грчку, одатле преко Македоније у Србију, са намером да у транзиту оду у Европску унију, углавном преко Мађарске и Хрватске.

Божовић је нагласио да у Србији постоји сто одсто политичка воља да се овај проблем реши, али да то није могуће без заједничких напора у региону и међународној заједници.

Упозорио је на важност идентификације илегалних миграната, наводећи да је о томе било речи и приликом недавног сусрета са службама у Америци, јер није искључено да тим каналима покушају да прођу и лица која су ратовала у Сирији.

Заштитник грађана Саша Јанковић образложио је низ препорука за ефикасније решавање азилантске проблематике, наводећи да је првенствено неопходно одвојити лица која су илегални мигранти.

Према његовим речима, говори се о пребукираности центара за азиланте, а заправо се поднеси свега неколико захтева за азил годишње.

Јанковић је рекао да бројни илегални мигранти путују по годину дана од Африке, преко јужне и источне Европе, како би стигли на Запад, а да их при томе и не региструју и не интервјуишу, односно не уради се све што прописи предвиђају.

То се избегава, јер прва земља која то учини биће место на које ће бити враћени ако им захтев за азил кад стигну до земље где намеравају да стигну, буде одбијен, рекао је Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару