Читај ми!

Лоша дијагноза за возила Хитне помоћи

Већи проблем од злоупотреба возила Хитне помоћи је стање у ком се налазе. У просеку су стара и до 10 година и прешла су много километара. Када возила због квара стану на пола пута то може бити велики проблем за пацијенте. У Министарству здравља кажу да раде на обнови возног парка.

Снимак возила Хитне помоћи које превози грађевинске плоче и даље изазива бројне коментаре. Фотографија је стара годину и по, кажу у Хитној помоћи. Истичу да злоупотребе нису једини проблем. Возила су у просеку стара и до 10 година. Због честих кварова, дешава се да на пола пута стану, па пацијенте премештају из возила у возило.

Фотографија која се појавила у медијима недовољно је јасна, па се не може утврдити регистарски број и чије је возило, кажу у Хитној помоћи.

"У последње две године Хитна помоћ је расходовала 23 возила, ми не знамо где су та возила сада и ко их користи. Наша унутрашња контрола је показала да су санитетска возила Хитне помоћи чиста и да нису коришћена у те сврхе", каже в. д. директора Градског завода за хитну медицинску помоћ Горан Чолаковић.

Ипак, тек ће се испитати да ли је снимак доказ злоупотребе. До тада старе муке за хитну помоћ. Београд има 75 болница на точковима, а од тога 12 само заузима место на паркингу. Нека возила иза себе имају више од 450 хиљада километара.

Милан Кнежевић, пословођа радионице београдске Хитне помоћи, и сам се чуди да имамо таква возила на улицама.

"Када ту седне пацијент који је за хемодијализу, онда ту ризикује и сам возач и сам пацијнет који се вози у том возилу које је прешло толико километара", додаје Кенжевић.

Ипак, последице старости и пређених километара возила најчешће трпе пацијенти.

"Када пацијнета повеземо од куће ка болници, ако је реанимацја у току или не, када кола стану и покваре се мора да се чека друга екипа. Ту је велики распон доласка друге екипе - може да траје 10-15 минута, а то зависи од тога да ли је нека екипа слободна или не", каже Горан Чолаковић.

Др Александар Кличковић из Завода за хитну медицинску помоћ из Крагујевца каже да су у том граду возила стара 10 година и да се за њихово оджавање троше знатна средства.

"Не можемо увек рачунати на њихову исправност. Тако да често морамо да ангажујемо друго или треће возило за оно што смо наумили", каже Кличковић.

Према речима в. д. директора Дома здравља "Краљево" Љубомира Стефановића ни у том граду ситуација није боља.

"Од 10 транспортних возила пет су у функцији, а једна су у јако лошем стању с обзиром да раде дневно 24 часа и да су у просеку прешли преко 400 хиљада километара", каже Стефановић.

У Министарству здравља кажу да раде на обнављању возног парка.

"Ми смо само у последњих годину дана 143 возила доделили домовима здравља широм Србије због тога што смо оценили да возни парк јесте врло сиромашан. Сматрамо да палијативно збрињавање, кућно лечење, које је најкомфорније за пацијнета и најекономичније за здравствени систем јесте тренд коме морамо тежити", каже министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Да ли ће се и колико брзо набавити нова возила зависи од средстава којима располажу општине. Запослени у Хитној помоћи очекују помоћ и од донатора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару