Читај ми!

Лесковац, радници заузели фабрику

Пошто им дугују 14 заосталих зарада, радници "Интерлеминда" из Лесковца заузели фабрику. Радници фабрике која је производила поцинковани лим и грађевинске изолационе "сендвич" панеле, захтевају и повезивање радног стажа и поновно покретање производње.

Радници "Интерлеминда" у Лесковцу после блокаде магистралног пута Лесковац-Власотинце, заузели су ту фабрику захтевајући исплату 14 заосталих зарада од око милион евра.

"После гладовања од годину дана решили смо да прогласимо генерални штрајк и заузмемо фабрику из које ћемо излазити повремено, на протесте испред општине", рекао је председник организације Самосталног синдиката Саша Миленковић.

Од укупно 120 радника, у штрајку је њих 70, који су претходно, накратко блокирали магистрални пут Лесковац-Власотинце, у присуству полицајаца.

"Поред исплате зарада и повезивање радног стажа, тражимо и да се поново покрене производња, јер потражња за нашим производима је велика", истакао је Миленковић.

Већински власник "Интерлеминда", у коме су се производили поцинковани лим и грађевински изолациони "сендвич" панели, јесте Валентин Захаријев из Бугарске.

Помоћник градоначелника Гојко Величковић рекао је за Бету да је Захаријев у децембру прошле године прихватио предлог да фабрику уведе у стечај и истовремено изврши реорганизацију и задржи део радника.

"После тога се више није јавио", додао је Величковић.

Фабрика је престала са радом маја прошле године, а пре три месеца је искључена струја, па малобројно обезбеђење није у стању да имовину сачува од лопова.

"Фабрика се черупа. Нестале су огромне залихе лима и панела, а лопови ноћу односе све што им се нађе на путу", испричали су радници.

Процене су да Захаријев дугује лесковачким радницима око милион евра, некима и по 25.000 евра.

Један од радника којем дугује 25.000 евра је и Драган Николић који је на протест дошао са супругом и троје деце.

"Трпимо за парче хлеба јер преживљавамо само од дечјег додатка. Срамота за државу и за град што се ово дозвољено", рекао је Николић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару