Читај ми!

Помен жртвама пожара у кафићу "Лаунџ"

Обележена шеста годишњица пожара у кафићу "Лаунџ" у Новом Саду, у којем је пре шест година погинуло осморо младих, а двоје тешко повређено. Породице и пријатељи погинулих положили цвеће и запалили свеће испред зграде у Змај Јовиној улици, где је избио пожар.

Полагањем цвећа и паљењем свећа крај спомен-плоче са именима осморо младих настрадалих у пожару у новосадском кафићу "Лаунџ", данас је обележена шеста годишњица једног од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Новог Сада.

Чланови породица и пријатељи погинулих положили су цвеће и запалили свеће испред зграде у Змај Јовиној улици у центру града где је, у пожару 17. фебруара 2008. године око два сата после поноћи, погинуло осморо младих а њих двоје је тешко повређено.

У том трагичном догађају животе су изгубили сестра и брат Мирјана (23) и Милош (19) Пекић, Милена Колунџић (23) и Бранка Саковић (23) из Новог Сада, Борис Бјекић (23) из Ветерника, Душица Кулаш (23) из Ваљева, Марија Гавранчић (23) из Кикинде и Владан Драговић (22) из Савиног Села.

Из запаљеног кафића, скоком кроз прозор, успели су да се спасу Маја Миликшић и Александар Антић, обоје из Новог Сада, задобивши притом тешке повреде.

Првооптужени за изазивање пожара у "Лаунџу" Милош Малешев из Новог Сада осуђен је на 12 година затвора, сувласници локала Тамаш Колар и Срђан Бован на по седам година, а Бојан Кулачанин, због помагања извршиоцу тог кривичног дела, на затворску казну од две године.

На основу Закона о амнестији 2012. године, Малешеву је смањена казна на девет година затвора, Колару на пет година и три месеца, а исто толико би у затвору требало да проведе и Бован.

Четврти оптужени Кулачанин издржао је двогодишњу затворску казну.

Поред Малешева као непосредног виновника пожара, Колара и Бована, према другостепеној пресуди Апелационог суда за тај трагичан пожар одговорна је и држава Србија.

Та одговорност, како је наведено у пресуди, произлази из чињенице да је Сектор за заштиту и спасавање деловао у оквиру Министарства унутрашњих послова, а да за време рада кафића "Лаунџ", који је уредно био регистрован, није урађена ниједна контрола да ли су испуњени услови заштите од пожара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару