Читај ми!

Одликовани заслужни појединци и институције

Председник Томислав Николић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама на свечаности у Председништву Србије поводом Дана државности.

Заслужне појединце и институције одликовао је председник Србије Томислав Николић на свечаности у Председништву Србије поводом Дана државности.

"Знамењима која вам данас уручујем кажем вам хвала у име грађана Србије и у име оних који не достижу до ваших резултата, иако много вреде", поручио је председник Николић.

Постали сте пример и путоказ, по мени, потпуно заслужено, рекао је председник. "И да вам кажем зашто сам ово нагласио. Пошто немају због чега, дежурни критичари ми приговарају због броја одликованих. Позивам их да укажу на оног од вас који није заслужио да му се Србија макар на овај начин захвали", рекао је Николић.

Указ о одликовањима који је председник Србије потписао 10. фебруара прочитао је Оливер Антић, председник Комисије за одликовања.

Међу одликованима је и покојна председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ, која је указом председника постхумно одликована златном медаљом за изузетне заслуге у борби против корупције и за афирмацију принципа људских права и правне државе. Одликовање за Бараћеву примила је њена мајка Неранџа Николић.

"Нит је хтела паре нит је хтела ишта од било кога", рекла је том приликом госпођа Бараћ. "Ништа, ништа никакву ни захвалност. Све то што је она радила срцем је радила, није тражила ништа за узврат. Никад", истакла је Бараћ. 

Златну медаљу за изузетне заслуге у обављању дужности и задатака у области безбедности, којом је постхумно одликован полицијски службеник Горан Ђорђевић, погинуо на дужности у Бујановцу, примио је његов син Стефан.

Чувар Српског гробља Зејтинлик у Грчкој Ђорђе Михајловић одликован је орденом српске заставе другог степена, за нарочите заслуге у очувању културног и историјског наслеђа Србије, као и развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Грчке.

Сретењским орденом другог степена одликовани су професор Милорад Екмечић за нарочите заслуге у области културних и просветних делатности и посебно историјске науке, Клиничко болнички центар Земун за нарочите заслуге и допринос у области хуманитарних делатности, здравственој заштити и развоју медицинске праксе, као и Архив Србије, за нарочите заслуге у очувању културног и историјског наслеђа Србије, а поводом 115 година постојања и успешног рада.

Сретењским орденом трећег степена одликован је Веселин Ђуретић за нарочите заслуге у области културних и просветних делатности, као и историјске науке, Петар Омчикус, за нарочите заслуге на културном пољу, посебно у области ликовне уметности, Александар С. Вујић за изузетне заслуге у културним делатностима, посебно у области музичке уметности.

Привредно друштво "Застава оружје" такође је одликовано Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге у области привредних делатности, које се заснивају на дугогодишњој традицији и резултатима рада низа генерација, а поводом 160 година постојања и успешног рада.

Сретењским орденом трећег степена одликовани су Новосадски сајам поводом деведестогодишњице рада и Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, за нарочите заслуге и међународно признате резултате у примени научних метода и унапређењу пољопривредне производње, а поводом 75 година успешног рада.

Златном медаљом за заслуге одликован је и професор Ицуко Теруока из Јапана за изузетне заслуге у области хуманитарних делатност, док је медаљом за златне заслуге постхумно одликована Стела Џатрас из САД, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима и представљању Србије у тој земљи.

Медаљом за златне заслуге постхумно је одликован и Добривоје Ограшановић за изузетне заслуге у примени нових научних метода и унапређењу пољопривредне производње.

Медаљом за златне заслуге одликовани су и Иво Ђиновић, Станко Стојиљковић, Вера Радосављевић, Миломир Главчић, Светлана Стевић, Ружица Поповић, Боривоје Николић, Родољуб Живадиновић, Даринка Матић Маровић, Надежда Басара, полицајац Сенад Кашовић и Никола Каровић.

Надежда Басара која лечи најтеже болести трансплантацијом коштане сржи каже да је то највеће признање за њу. "То је највеће признање за мене после мојих, односно уз моје пацијенте којима сам могла да помогнем", рекла је Басара.

Сенад Кашовић каже да је сада добио већу снагу и вољу за рад. "Председник ме је наградио орденом за храброст значи дао ми је већу снагу и вољу за рад да се трудим да будем и даље професионалац на свом послу", рекао је Кашовић.

Заслужни припадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су, за изузетне заслуге и резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности, медаљама за ревносну службу, и то 22 златне и 40 сребрних.

Свечаност доделе одликовања почела је химном "Боже правде" у извођењу академског хора ''Обилић''. У име свих на одликовањима се захвалио композитор Александар Вујић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару