Читај ми!

Протести против насиља

На главном градском тргу у Нишу протест грађана због убиства студента медицине Вука Стоиљковића. Истовремено, грађани су се окупили и у Новом Саду и Београду, солидарни у осуди убиства младића.

На Тргу краља Милана у Нишу одржан је протест са кога су грађани послали поруку да се мора зауставити насиље и да се претње морају уклонити са улица. Истовремено, грађани су се окупили и у Новом Саду и Београду, солидарни у осуди убиства младића.

Грађани Ниша испунили су централни градски трг, а на скупу је речено да су окупљања почела због убиства студента медицине Вука Стоиљковића (22) у парку Свети Сава и да су прерасла у протест против насиља са захтевом да се крене у обрачун са узроцима тог насиља не само у Нишу већ и целој Србији.

На скупу су говорили чланови Дебатног клуба Гимназије "Светозар Марковић" где као професор ради мајка убијеног младића, његова девојка, његов ујак и професори те школе. Са говорнице је поручено да је протест искључиво грађански. Протест је почео минутом ћутања за Вука и све оне који су настрадали у сличним трагичним догађајима.

Окупљени грађани кренули су у протесну шестњу до градске куће, суда и полиције.

Протест је опомена инстутицајама, васпитним установама и држави да се оштро крене у кампању против насиља, рекла је професорка филозофије Бојана Голубовић која је прочитала захтеве надлажним органима које су окупљени грађани подржали.

Она је рекла да је то "протест против непрофесионалног вођења истраге" и да је захтев да се дело правилно правно квалификује како не би дошло до умањења казне, као и да читав случај треба до краја расветлити.

"Позивам све људе који су видели нешто или имају информацију која би могла да помогне у разјашњавању онога што се заиста догодило - да иступе", рекла је Голубовић.

На скупу је говорио Зоран Јовановић, ујак убијеног студента медицине који је рекао да је породица незадовољна оним што је њима у полицији презентовано у вези са истрагом о трагичном догађају у којем је смртно страдао Вук.

Координатор Локалног антикорупцијског форума у Нишу Валентина Крстић рекла је новинарима да ће они пратити тај случај и да ће реаговати уколико дођу до сазнања о коруптивним радњама.

Чланови Дебатног клуба Гимназије "Светозар Марковић" поручили су да "насиље рађа насиље" и да је једина допуштена нетолеренција она која је против насиља.

Они су у име младих признали да их је страх, да је "спокој спутан насиљем", запитавши се "где је грешка, кад млади људи пожеле да носе оружје".

"Србијо, зар си изгубила људскост", запитали су и поручили да треба дићи глас који ће се чути далеко, као и да не смеју дозволити да их савест касније опомиње зашто су ћутали.

Свако од нас мора остати човек, поручили су гимназијалци са скупа на коме су носили транспарент на коме је писало "Свест, савест, морал", речи које значе спас и препреку насиљу.

Неколико стотина Новосађана протестовало је на централном градском Тргу слободе због насиља у том граду и због појединих судских пресуда.

Они су носили фотографије две убијене Новосађанке, као и погрдне транспаренте на рачун правосуђа.

"Грађани Новог Сада придружују се грађанима Ниша у борби за правду. Не дозволимо да убице шетају слободно, не дозволимо да корумпирано судство поново буде благонаклоно према криминалцима, а поврх свега не дозволимо да се овакве ствари више икада десе", навели су организатори протеста.

Истовремено, родитељи младих који су погинули у пожару у новосадској дискотеци "Контраст" позвали су суграђане да се у уторак у 10 сати окупе на протесту испред зграде суда у Новом Саду.

Вук је убијен 10. фебруара око 20.00 часова, а полиција је саопштила да је ухапсила Диминтрија С. (20) за кога се сумња да га је убио наневши му четири убода ножем у пределу стомака и врата.

Осумњиченом је судија за претходни поступак Вишег суда у Нишу одредио једномесечни притвор, саопштено је из тог суда.

Пријатељи убијеног студента, његове колеге, професори и грађани спонатно су се најпре окупили на месту где је младић избоден палећи свеће и највљујући да ће наставити са окупљањима и пратећењем свега што предузимају надлежни органи у расветљавању тог трагичног догађаја.

Поједини медији, позивајући се на незваничне изјаве, објавили су два имена која су се сумњичила, а касније је ухапшена само једна особа што је изазвало сумњу и реговање пријатеља настрадалог младића и грађана у Нишу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару