Читај ми!

Помоћ Холандије у чишћењу отпадних вода

Потписан уговор о наставку изградње Централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Лесковцу. За трећу фазу изградње 88 километара канализационе мреже од 20 насеља до Централног постројења, Холандија обезбедила 7,9 милиона евра.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић, амбасадор Краљевине Холандије Лоран Стоквис (Лаурент Стоквис) и градоначелник Лесковца Горан Цветановић потписали су уговор о наставку изградње Централног постројења за пречишћавање отпадних вода у том граду.

За трећу фазу изградње 88 километара канализационе мреже од 20 насеља до Централног постројења за пречишћавање отпадних вода, Краљевина Холандија је обезбедила 7,9 милиона евра.

"Сарадња на овом пројекту учиниће нас дуготрајним партнерима. Имајући то у виду схватио сам да ово може бити потенцијал за сарадњу и на другим пољима", поручио је амбасадор Краљевине Холандије Лоран Стоквис.

Када Централно постројење за пречишћавање отпадних вода буде завршено крајем 2015. године, моћи ће да сакупи и пречисти отпадне воде из свих индустријских погона и домаћинстава у Лесковцу.

Министарка Михајловић оценила је да ће Лесковац зато бити привлачнији инвеститорима.

"Све оно што је унутар овог пројекта може само да помогне да Лесковац буде обезбеђен и да може да иде у ону додатну другу фазу, а то је да размишља како што више инвеститора да привуче. Када имате сређене комуналне проблеме онда је све друго много једноставније и лакше"“, оценила је министарка Михајловић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић сматра да ће решавањем проблема отпадних вода Лесковац добити додатну шансу у производњи здраве хране.

"Изградња канализационе мреже у овим местима имаће велики допринос за аграрну политику нашег краја, јер ће се унапредити услови за производњу здраве хране што је приоритет не само нашег краја већ читаве Србије. Овај пројекат представља значајан допринос не само са аспекта заштите животне средине, заштите подземних и површинских вода, већ и шире као допринос придруживања Србије, Европској унији", рекао је Цветановић.

За изградњу Централног постројења за пречишћавање отпадних вода из европских фондова, буџета Србије и града Лесковца обезбеђено је око 25 милиона евра. Донација из фондова Европске уније је 10 милиона евра, а Влада Холандије је обезбедила осам милиона, Влада Републике Србије пет милиона док је из буџета града Лесковца издвојено нешто више од милион евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару