Читај ми!

Плесом против насиља над женама

У оквиру глобалне кампање против насиља над женама и девојчицама, активисти широм света молитвом, плесом и маршом дигли глас против злостављања. Свака трећа жена у свету жртва је силовања или насиља.

Широм света спроведена је манифестација "Милијарда устаје за правду", у оквиру глобалне кампање којом се позива на престанак насиља над женама и девојчицама.

Светска здравствена организација процењује да је свака трећа жена у свету жртва силовања или насиља.

Циљ кампање је и да упути позив свим женама које су претрпеле или трпе насиље да прекину са ћутањем и проговоре о оном што им се десило, како би се супротставиле насилницима, али и подстакле друге жртве да то исто учине.

Учесници акције су се окупили у бројним земљама да молитвом, плесом, игром, маршом и другим врстама наступа дигну глас против насиља над женама.

Манифестација је одржана у Великој Британији, Јерменији, Конгу, Бангладешу, Индији, Нигерији, Јужној Африци, Ирској, Румунији, Сомалији, Аустралији, на Филипинима и Новом Зеланду, у Египту, Авганистану, Србији и другим земљама.

У Кабулу је стотину жена прошетало улицама у знак протеста због насиља над женама, али и предлога новог закона који ће спречити сведочење против блиских чланова породице, што значи додатна ограничења за жртве домаћег насиља.

У Јужној Африци организаторка скупа Марта Мокгоко подсетила је на високу стопу силовања у тој земљи.

"То није лепо. Хајде да променимо ствари тако да свет једног дана у Јужној Африци види модел за правду", рекла је Мокгоко.

Иницијатор да 14. фебруар, Дан заљубљених, буде искоришћен за скретање пажње на насиље над женама била је Ив Енслер, америчка ауторка представе "Вагинини монолози".

"Не можемо да окончамо насиље над женама док не нестану економске неправде и насиље над женама или насиље на расној основи. Све је то повезано", оценила је Ив Енслеро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару