Читај ми!

Српска енциклопедија поклон грађанима

Издавање другог тома прве Српске енциклопедије најлепши је поклон грађанима Србије пред сутрашњи Дан државности, рекао је председник Томислав Николић у Новом Саду. Та енциклопедија је сан свих правих српских интелектуалаца сањан још у 19. а недосањан у 20. веку, каже Николић.

Представљен је други том прве Српске енциклопедије у Матици српској у Новом Саду. Том приликом је председник Србије Томислав Николић изјавио да нема бољег поклона грађанима за предстојећи Дан државности. Додао је да је енциклопедија сан свих српских интелектуалаца и да као таква мора постати институционално добро.

Председник је констатовао да је требало да се деси зло са СФРЈ па да Матица српска покрене иницијативу, а САНУ се придружи идеји израде Српске енциклопедије.

"Захваљујући људима из Матице, одговорним пред државом и народом, жељним да остваре двовековну тежњу предака са ентузијазмом ком се дивим, 2010. године излази прва књига првог тома Српске енциклопедије, 2011. године излази друга књига првог тома, а после 2013. године други том енциклопедије - дело које данас промовишемо и које предајем грађанима Србије", рекао је Николић.

Он је навео да су националне енциклопедије институционално добро утемељено код свих европских народа, али нажалост, не и код нас.

"Србија није имала снаге ни могућности ни храбрости да се позабави стварањем једног јаког енциклопедистичког центра који би своје важне друштвене послове обављао отворених очију, и у таквим условима Матица је обновила и снажно уздигла српску енциклопедистичку културу, тако што је у последњих пола века окренула велики број лексикографских и енциклопедијских пројеката и едиција", истакао је Николић.

Иако је рад на енциклопедијама, лексиконима, речницама, према Николићевим речима, пре свега у домену одговорности научника, професора и институтских радника, он непосредно зависи од државе, од њене политичке воље и од материјалне подршке.

Матица као објединитељ и предводник сродних институција

Николић је нагласио да је енциклопедистика огледало земље и народа, нагласивши да се наша држава мора потрудити да помогне институције које раде у тој осетљивој области.

Матица српска, како је истакао Николић, већ је постала незванични српски енциклопедијско-лексикографски завод.

"Нека ми буде дозвољено да под овим матичним кровом, у овом велелепном здању добротворке Марије Трандафил, кажем да од Матице српске очекујемо да настави путем којим већ иде, да још више прошири и унапреди рад у области енциклопедистике и лексикографије и да уздигне српске стандарде у тој области, тако да у свему буде предводник и објединитељ свих сродних институција", рекао је председник Србије.

Он је истакао да, кад помажемо Матицу српску, помажемо науку и културу српског народа и целог нашег друштва.

"Матица српска је преживела и надживела многе темељне промене друштвених и политичких система, измене државних граница, смене интелектуалних и духовних тенденција и погледа на свет, а опстала је као драгоцени светионик српске културе и науке, на чему јој је српски народ дубоко захвалан", нагласио је Николић додајући да је због тога држава Србија с правом има поверење у Матицу српску.

Николић је на крају свима честитао сутрашњи празник Дан државности, пожелевши да сваки наредни рођендан Србије буде обележен представљањем новог тома Српске енциклопедије.

На промоцији другог тома Српске енциклопедије говорили су председник Матице српске Драган Станић, потпредседник уређивачког одбора Српске енциклопедије - академик Предраг Пипер, а прочитано је и поздравно писмо председника САНУ Николе Хајдина.

Други том Српске енциклопедије има 978 страна, а обрађује појмове под словом В.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару