Михајловић: Придружимо се милијарди за жене

Насиље у породици, насиље према женама апсолутно је недопустиво, а веома поразна статистика у нашој земљи обавезују нас да се сви посветимо превенцији насиља над женама, написала је на Фејсбуку министарка енергетике Зорана Михајловић.

Министарка енергетике Зорана Михајловић написала је у ауторском тескту на Фејсбуку да је насиље у породици, насиље према женама апсолутно недопустиво, а да нас веома поразна статистика у нашој земљи обавезују да се сви посветимо потпуно превенцији насиља над женама. 

Она је навела да је само у прошлој години убијено више од 45 жена, док је претпрошле године убијено 28 жена.

"Наравно, веома је важно да покажемо солидарност са онима који су доживели насиље у породици и да учинимо све да им олакшамо живот. Због тога се и ја лично и жене СНС, као и целокупно чланство, придружујемо глобалној акцији 'Једна милијарда устаје за правду' и позивамо све чланове да се данас придруже манифестацијама које се организују у Београду, Кикинди, Крушевцу, Крагујевцу, Лесковцу, Власотинцу, Земунпољу, Новом Бечеју и Нишу, поручила је Михајловићка.

У тексту потом наглашава: "Желимо и да се снажно обавежемо да ћемо кроз ангажман у министарствима, владама, странкама, локалним самоуправама настојати да учинимо све да се предузму ефективне и ефикасне мере ради заустављања и кажњавања свих облика насиља према женама и да примене Конвенцију Савета Европе о сузбијању и борби против насиља према женама и насиља у породици"

Такође, у тексту се подржавају све манифестације и акције различитих организација које се баве овим племенитим послом од Аутономног женског центра, Саветовалиште против насиља у продици, Сигурне куће као и УНДП-а, УН-а, Уницефа.

"Удружени сигурно можемо постићи много више. Апсолутни приоритет свима мора бити да се драстично смањи и стално смањује број жена које су убијене од члана породице", указује Зорана Михајловић и наводи да је прошле године забележен изузетно велики пораст таквих случајева.

"Морамо смањити све друге облике насиља. Морамо увести озбиљне механизме превениције а посебно морамо наше правосуђе обавезати да много строже поштује законску регулативе и да од жртви не прави поново жртве већ да насилник буде тај који ће бити ургентно процесуиран и удаљен из околине жртве", наводи Михајловићева.

"А наше институције морају учинити све да се онда постигне и финансијска и социјална самосталност жене, да се она ојача како би се потпуно зауставио круг насиља и како би се жртве на најбољи начин укључивали у друштво", написала је у ауторском тексту на Фејсбуку Зорана Михајловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару