МУП најавио електронске тестове за вожњу

Министарство унутрашњих послова најавило да ће ове године радити на успостављању електронског полагања тестова за возачке испите. Реализацијом основних делова пројекта читав процес ће бити бржи и јефтинији, оценио шеф Одсека за интернет у МУП-у Душко Сивчевић.

У Министарству унутрашњих послова ове године ће се радити на успостављању електронског полагања тестова за возачке испите, најавио шеф Одсека за интернет и вођа тима за развој електронске управе МУП-а Душко Сивчевић.

"У сладу с рестриктивним буџетом, покушаћемо да до краје ове године реализујемо барем основне делове тог пројекта који ће искључити штампање папирних тестова и тако убрзати и појефтинити читав процес", рекао је новинарима Душко Сивчевић.

Сивчевић је новинарима, у паузи скупа о Е-управи у Привредној комори Србије, рекао да ће електронско полагање тестова за вожњу омогућити и посредну заштиту животне средине, јер ће се избацити употреба папира, а тиме смањити и сеча дрвећа.

Прецизирао је да ће будући возачи на полагању добијати електронску комбинацију теста.

План је да се поред осталог електронски проверава и да ли инструктор има важећу лиценцу, што ће бити аутоматски проверавано у Агенцији за безбедност саобраћаја, као и да ли је инструктор заиста запослен у
одређеној школи.

Сивчевић је истакао да се електронска управа већ показала исплативом и корисном за велики број грађана у случају продужења регистрације моторних прикључних возила на овлашћеним техничким прегледима.

"Сервис који је уведен крајем 2012. године, допринео је да се прошле године 28 одсто од укупног броја продужења регистрација врши на техничким прегледима, што значи да је нешто мање од 400.000 грађана користило ту услугу и није долазило на шалтере МУП-а", рекао је Душко Сивчевић.

Навео је и да МУП тренутно са осталим органима државне управе ради и на замени старе папирне возачке дозволе за нову картичну дозволу, а услов за ту услугу је да особа има личну карту са чипом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару