Војска уступа нову локацију за станове

Министарство одбране и Грађевинска дирекција лоцирали нови простор на коме ће, као и у насељу "Степа Степановић" насталом на месту бивше касарне, бити изграђени нови станови.

У Министарству одбране и Војсци Србије на стан чека 12.850 људи, а међу њима је и 3.300 пензионера. С друге стране, Војска располаже некретнинама које могу да се искористе за станоградњу, као што је то учињено на месту некадашње касарне на Вождовцу, где је припадницима Војске додељено већ више од 600 станова.

Љиљана Филимоновић 33 године ради као медицинска сестра на Војномедицинској академији. Исто толико чека на стан. Скоро 23 године живела је у собици у хотелу на Звездари.

"Живим са ћерком која има бронхијалну астму захваљујући лошим условима живота. Стан за мене значи као остварен сан а много више за дете", каже Љиљана Филимоновић. 

У насељу Степа Степановић Војска је на име уступљеног земљишта добила око 800 станова.

"Овде нам је још остало 112 нерасподељених стамбених јединица и поставља се питање на какав начин ћемо убудуће решавати стамбено питање , не чекамо да нас време сустигне", каже министар одбране Небојша Родић.

Према његовим речима, у договору са Грађевинском дирекцијом Србије лоциран је  нови простор где ће бити изграђно ново насеље. 

Процењује се да вишак имовине Војске Србије вреди више од два милијарде евра, а многе напуштене касарне, као што је то учињено на Вождовцу, могу да се искористе као грађевинско земљиште. Преговара се о изградњи станова на месту некадашње касарне у Земуну.

"Потенцијал је велики, међутим нека ограничења око урбанизма и процедура су реалност за приватни за државни сектор и ми морамо да прођемо кроз све те кораке, то је нешто највише успорава инвестиције и на чему треба радити да се убрза целокупна процедура", рекао је Небојша Шурлан директор Грађевинске дирекције Србије.

Из војног буџета само у прошлој години на име исплате накнаде дела трошкова за закуп стана за око 9 хиљада војних подстанара исплаћено је милијарду и по динара.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару